Svet
69 ogledov

Grčiji ne bodo podaljšali programa pomoči!

Janis Varufakis EPA/OLIVIER HOSLET
Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, država pa bo najverjetneje bankrotirala.

Po grški odločitvi, da bodo o varčevalnem paketu odločali na referendumu 5. junija, je evroskupina zdaj zavrnila prošnjo Grčije o enomesečnem podaljšanju sedanjega programa pomoči.

Ker mora Grčija do 30. junija odplačati obrok 1,6 milijardnega dolga Mednarodnemu finančnemu skladu - za katerega pa nima sredstev - jo bodo še pred napovedanim referendumom razglasili za plačilno nesposobno. "Ne vem, kako Grki mislijo, da bodo preživeli v vmesnem obdobju," je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in nadaljeval, da se bodo v vmesnem obdobju stvari v Grčiji odvijale zelo hitro.

Dijsselbloem je na tiskovni konferenci še povedal, da bo evroskupina zdaj brez Grčije razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za zagotovitev stabilnosti območja evra. "Pred napovedjo referenduma proces za nas ni bil končan, končala ga je grška vlada," je še poudaril šef evroskupine in povedal, da bi kompromis lahko še iskali do torka.

Tudi v primeru, da bi Grki na referendumu podprli varčevalni paket pa Dijsselbloem dvomi v sprejem dogovorjenega paketa, saj vam dvomi vlada. "Velik problem je vprašanje verodostojnosti in zaupanja."

Zategovali bi pri tistih, ki tega ne zmorejo

Grški finančni minister Janis Varufakis je po koncu sestanka povedal, da so predlog zavrnili, ker se je zategovanje pasu osredotočalo na tiste, ki tega ne zmorejo. Poudaril pa je tudi, da se številke predlogov preprosto niso skladale, prav tako pa bi se po izpolnitvi tega programa pogajanja in težave po petih mesecih ponovno ponovile, saj gospodarstvo ne bi imele nobene priložnosti za konsolidacijo.

"Zavrnitev evroskupine po podaljšanju pogajanj za nekaj tednov, da bi Grki lahko odločili, o sprejetju ali zavrnitvi ukrepov mednarodnih institucij, pa bo škodila kredibilnosti evroskupine kot demokratične partnerske skupnosti. Bojim se, da bo škoda trajna," je še dodal Varufakis.

Vrste pred bankomati

V strahu pred Grexitom je svoje prihranke v minulih tednih dvigovala množica Grkov. V zadnjih dneh naj bi banke celo omejile zneske dvigov in ugasnile nekatere bankomate. Samo danes naj bi Grki dvignili milijardo evrov prihrankov.

Da bi omogočili likvidnost bank, pa je minuli petek Evropska centralna banka že odobrila likvidnostno pomoč.  Kot je pojasnil Dijsselbloem bo o novi likvidnosti pomoči grškim bankam zdaj odločala Evropska centralna banka. V primeru, da nove pomoči ne bo, bodo banke zaradi nelikvidnosti prisiljene zapreti vrata.

Evropska centralna banka naj bi o nadaljnih ukrepih odločala predvidoma jutri.

Komentarjev 11
  • jakec1575 02:41 28.junij 2015.

    Vvmesnem obdobju, so se plače javnih usluzbencev zmanjsale za 30% in pokojnine za 40%, brezposelnost med mladimi je 60% skupna pa skoraj 30%. Portfelj državnih podjetij je bil prodan za manj kot 10% realne vrednosti. Dobicki gredo privat firmam v ...prikaži več oaze, stroski in vzdrževanje davkoplacevlacem. Grcija si mora naliti cistega vina glede pobiranja davkov, a resnica je dvosmerna cesta. In domaci grski kvzlingi so z EU lobisti med politki dovolili ekonomski uboj vecine prebivalstva in gospodarstva Grcije. Če je privatno tako dobro, zakaj se je izvoz Grčije zmanjšal za 14% bdp? In iz 115 so prisli na 160% bdp dolga. V tem času so finance v Grčiji vodili nemški in EU tehnokrati, ki so bili zaposleni na grških ministrstvih.

  • jakec1575 02:35 28.junij 2015.

    Ni vse tako črnobelo, kot se želi prikazat in ta progresivni medijski pritisk in ustvarjanje mnenj kaze samo na to, da je v EU vedno več povzemanja novic in vedno manj raziskovalnega novinarstva. reklama in ustvarjanje javnega mnenja vprid privatnih ...prikaži več multinacionalk. Grčija ima svoje probleme, za katere je kriv politicni sistem in zakonodaja. Ampak Grčija je bila tudi eksperiment ekonomskih ubijalcev. Kdo bo naslednji? Slovenija MORA cimprej odplacati svoje dolgove in absolutno ne sme prodati naravnih monopolov. Sicer smo pečeni kot Grčija.

  • dimnikar 22:26 27.junij 2015.

    Prav imaš, ko praviš da bi morali PREPOVEDATI nasilni vpis nedolžnih otrok v kristajnstvo. Ljudje naj se o tem sami odločijo (ali ne), ko se bodo počutili na to pripravljene. Čestitam na odlični ideji in izpostavitvi ene bolj grozovitih zlorab ...prikaži več (pa vseeno ne najhujše) s strani katoliške cerkve.