Svet
13 ogledov

Cipras: Žena bi me zapustila, če bi popustil Evropi

Aleksis Cipras EPA
Grški predsednik vlade Aleksis Cipras je v svojih izjavah jasen, Grčija ne bo pristala na varčevalni program. V strahu pred možnim izstopom Grčije iz evroobmočja Grki dvigujejo prihranke.

Zaradi vse glasnejših ugibanj, da bo Grčija izstopila iz evroobmočja, je pod vprašanjem tudi likvidnost grških bank. Po neuradnih podatkih, ki se pojavljajo v grških medijih, naj bi varčevalci samo v zadnjem tednu dvignili več kot tri milijarde evrov.

Da bi preprečili pomanjkanje gotovine v grških bank, je danes Evropska centralna banka (ECB) povišala denarna sredstva namenjena likvidnosti bank. Po včerajšnjih neuspelih pogajanjih Grčije o poplačilu dolgov, se je namreč dvigovanje denarja le še okrepilo. Kot navaja Financial Times, gre za sredstva v višini treh milijard evrov, ki pa naj bi zadoščala le do ponedeljka, ko bo ECB ugotavljala, ali grške banke sploh izpolnjujejo kriterije za nadaljnjo pomoč. 

Grčija bi morala do konca meseca poravnati 1,6-milijardni dolg Mednarodnemu denarnemu skladu, če se želi izogniti bankrotu. Sredstva za poplačilo dolga bi lahko Grčija prejela, če bi pristala na varčevalne pogoje evropskih institucij. 

Cipras: Žena bi me pustila, če bi popustil

"Grška vlada ne bo pristala na program varčevanja, ki ji ga želita vsiliti Mednarodni denarni sklad in Evropska unija," pa je v danes objavljenem intervjuju v avstrijskem Kurierju navedel grški premier Aleksis Cipras in dodal, da to zagotovo ne bi pomenilo nič dobrega za grško ekonomijo in konkurenčnost."Grexit bi pomenil začetek konca evroobmočja," je bil v svojih odgovorih jasen Cipras. Že pred včerajšnjim sestankom finančnih ministrov članic evroobmočja v Luksemburgu, pa se je Cipras šalil, da nikakor ne more popustiti pogojem Evropske unije, saj mu je žena zagrozila, da ga bo zapustila.

Kljub izjavam evropskih finančnih ministrov, da se je potrebno računati tudi na izstop Grčije iz območja evra, pa Grki obljubljajo, da bodo na ponedeljkovem izrednem vrhu območja evra, predstavili alternativo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:31 20.junij 2015.

    Lepo da pri vseh teh zunanjih pritiskih žena ohranja razum in prvoten namen Ciprasa da je sploh šel na volitve. Če je zmagal s svojim programom je lepo da se ga vsaj drži. Za razliko od naših politikov....

  • Ferluci 18:43 19.junij 2015.

    OK, očitno je žena pomembnejša kot njegova domovina.