Svet
7 ogledov

Grški finančni minister predloge zbira prek Twitterja

Janis Varoufakis EPA
Grški finančni minister Janis Varufakis predloge za reformni program, ki ga mora Grčija oddati jutri, zbira tudi prek Twitterja.

Grški finančni minister Janis Varufakis predloge za reformni program, ki ga mora Grčija oddati jutri, zbira tudi prek Twitterja. Naj mu čimprej pošlje svoje predloge je odgovoril uporabniku, ki mu je predlagal kakšne ukrepe za spodbujanje mladih podjetnikov.  

 

Časa za pripravo programo imajo le dva dneva in tri noči

Osrednji točki program anaj bi bili boj proti korupciji in izogibanju plačevanja davkov, glede na to, da so finančni učinki enega in drugega nepredvidljivi, pa je vprašanje, ali bodo s tem prepričali evropske posojilodajalce. 

Atene naj bi nadaljevale s postopki privatizacije. Nikos Papas, ki je v novi vladi odgovoren za usklajevanje projektov, je razkril tudi, da bodo ukrepi povečali učinkovitost grške javne uprave.

Seznam vseh ukrepov naj bi v Atenah potrdili že danes in ga v ponedeljek odposlali. Sicer pa naj bi bil dokument relativno kratek in ne preveč podroben, še razkrivajo viri iz grške vlade.

Kaj pa zastonj kurilno olje in višja minimalna plača?

Ni pa jasno, kaj bo s Ciprasovimi predvolilnimi obljubami. Grški premier je namreč v boju za ta stolček obljubil veliko bonbončkov - na primer zastonj kurilno olje za najrevnejše družine, dvig minimalne plače in najnižjih pokojnin. Prav tako naj bi se več tisoč odpuščenih javnih uslužbencev vrnilo na delovna mesta.

"Če je to uspeh, kaj bi bil neuspeh?"

Cipras je v soboto vztrajal, da je Grčija dosegla "pomemben pogajalski uspeh", ki "izključuje varčevanje". Številni pa nasprotno ocenjujejo, da so Atene v Bruslju pomahale z belo zastavo.
Med slednjimi je nekdanji konservativni grški premier Antonis Samaras. "Če so to uspešna pogajanja, kaj bi potem bil neuspeh?" se je vprašal. Tudi opozicijski socialisti so kritični in menijo, da je dogovor Grčijo poslal "kilometre nazaj". Novo vlado so obtožili "teatralnosti za domačo porabo".

Preberite še:

Dobil ni ničesar, pa razglasil zmago

Leva grška vlada je, kot kaže, kapitulirala v Bruslju

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.