Grčiji še osem milijard

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Finančni ministri držav v območju evra so potrdili izplačilo šestega obroka posojil Grčiji, ki znaša osem milijard evrov. Grčija denar potrebuje do sredine decembra, sicer jo čaka bankrot.
Oglej si celoten članek

Od osmih milijard evrov države v območju evra prispevajo 5,8 milijarde evrov, preostalo pa Mednarodni denarni sklad (IMF).

Gre za šesti obrok posojila v okviru lani dogovorjene pomoči Grčiji, ki skupaj znaša 110 milijard evrov, od tega 80 milijard evrov prispevajo države v območju evra, preostalo pa IMF.

Odločitev o izplačilu šestega obroka posojila je nekaj časa visela v zraku. Vzrok za to je bila politična kriza v Grčiji. Nekdanji premier George Papandreu je napovedal referendum o oktobrskem dogovoru območja evra, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za nove varčevalne ukrepe.

Papandreu je s tem izrabil zaupanje evropskih partnerjev, zato so ti zahtevali pisne zaveze vseh strank, ki sestavljajo novo grško vlado, da bodo spoštovale dogovore.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.