Svet
15 ogledov

Grčiji še osem milijard

Denar pod drobnogledom. Shutterstock
Finančni ministri držav v območju evra so potrdili izplačilo šestega obroka posojil Grčiji, ki znaša osem milijard evrov. Grčija denar potrebuje do sredine decembra, sicer jo čaka bankrot.

Od osmih milijard evrov države v območju evra prispevajo 5,8 milijarde evrov, preostalo pa Mednarodni denarni sklad (IMF).

Gre za šesti obrok posojila v okviru lani dogovorjene pomoči Grčiji, ki skupaj znaša 110 milijard evrov, od tega 80 milijard evrov prispevajo države v območju evra, preostalo pa IMF.

Odločitev o izplačilu šestega obroka posojila je nekaj časa visela v zraku. Vzrok za to je bila politična kriza v Grčiji. Nekdanji premier George Papandreu je napovedal referendum o oktobrskem dogovoru območja evra, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za nove varčevalne ukrepe.

Papandreu je s tem izrabil zaupanje evropskih partnerjev, zato so ti zahtevali pisne zaveze vseh strank, ki sestavljajo novo grško vlado, da bodo spoštovale dogovore.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.