Svet
7 ogledov

Grčijo bo vodil nekdanji podpredsednik ECB

Lucas Papademos Reuters
Lucas Papademos, nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke (ECB), bo na mestu grškega premierja nasledil Jorgosa Papandreusa.

Novico je objavil BBC, ki se sklicuje na grško tiskovno agencijo. Kot začasni premier naj bi bil Lucas Papademos uradno imenovan v kratkem.

Dogovor naj bi sklenile tri grške stranke, ki tvorijo novo vlado narodne enotnosti.

Papademos je danes v črnem mercedesu z zatemnjenimi stekli sicer prišel na pogovore pri predsedniku države. Sestanek se je sicer začel ob 9. uri, Papademos pa se ga je udeležil dve uri kasneje, poroča STA.

Grčija je na odločilnem razpotju in se mora spopasti z velikanskimi težavami, je ocenil novi grški mandatar. Ob tem je poudaril, da ji bo evro, ki je jamstvo monetarne stabilnosti, to olajšal. Papademos je prepričan, da bodo težave rešili hitreje, če bodo enotni in bodo sodelovali.

Mediji poročajo, da naj bi Papademos zahteval daljši mandat za svojo vlado, kar bi pomenilo preložitev volitev na kasnejši datum. Med glavne naloge prehodne vlade uvršča uresničitev oktobrskega dogovora evroobmočja o celoviti rešitvi dolžniške krize in priprava predčasnih volitev.

Arhitekt grškega prevzema evra

Papademos, 64-letni novi premier, doslej ni zasedal nobenega političnega položaja, je pa bil dolgo na čelu grške narodne banke. Osem let je bil podpredsednik Evropske centralne banke (ECB). Izšolani elektrotehnik in ekonomist, ki se je rodil 11. oktobra 1947 v Atenah, velja za poosebljenega "strokovnjaka", ki naj za politika ne bi imel dovolj karizme. Velja sicer za arhitekta grškega prevzema evra.

Komentarjev 1
  • smito23 14:29 10.november 2011.

    V Grčiji je pomembno imenovati se Papa-k.