Svet
23 ogledov

Švicarski analitiki: "Evru šteti dnevi"

Evro Shutterstock
Kitajska bonitetna hiša Dagong je znižala bonitetno oceno Grčije na eno stopnjo nad dnom. Močno zadolžena Grčija ni več solventna in potrebuje obsežen odpis dolga.

Agencija je bonitetno oceno Grčije iz CCC znižala na C. Ob tem je opozorila, da bi lahko sledilo še znižanje na najnižjo oceno, če grška vlada ne bo nadaljevala s programom prestrukturiranja. Agencija meni še, da načrt prestrukturiranja dolga v zadnjem sprejetem dogovoru o pomoči Grčiji s strani EU ne zagotavlja rešitve pred bankrotom.

"Nov rešilni program, ponujen s strani EU, ne more izvleči grškega javnega dolga nazaj na vzdržno raven. Ogromen dolg zahteva od Grčije obsežne obresti," meni agencija.

Dagong ima sicer zunaj Kitajske relativno majhen vpliv, a je agencija v zadnjem času pozornost pritegnila z obtožbami na račun agencij Moody's, Fitch in Standard & Poor's (S&P), da so botrovale izbruhu finančne krize z napačnimi bonitetnimi ocenami. Ob tem agencija vztraja, da je povsem neodvisna, čeprav je njen predsednik Guan Jianzhong plačani svetovalec kitajske vlade.

Mnenje agencije lahko zato vpliva tudi na odločitev Pekinga, ki še razmišlja o pomoči območju z evrom. Kitajska je izrazila podporo rešilnim načrtom za Grčijo in za evro, a se kljub pritiskom evropskih držav še ni zavezala h konkretnim prispevkom v evropski rešilni sklad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.