Grčiji uspelo odpisati dolg

Foto: EPA
Foto: EPA
Delni odpis dolga Grčiji naj bi uspel.
Oglej si celoten članek

Delni odpis grškega dolga s strani zasebnih upnikov je očitno uspel – tako namreč trdi neimenovani uradnik z grškega finančnega ministrstva.

To pomeni, da so se na ponudbo grških oblasti že odzvali upniki, ki imajo v lasti več kot 75 odstotkov skupne nominalne vrednosti vključenih obveznic, kar je spodnji prag za izvedbo operacije. Grško finančno ministrstvo naj bi rezultate uradno objavilo v petek zgodaj zjutraj.

Tujina si želi 95-odstotni odziv

Grčija je v vabilu zasebnim upnikom zapisala, da bo operacijo izvedla le, če ji bo uspelo zamenjati vsaj 75 odstotkov skupne nominalne vrednosti obveznic, ki znaša okoli 206 milijard evrov obveznic.
O uspešni operaciji, s katero naj bi upniki v najboljšem primeru Grčiji odpisali 107 milijard evrov ali 53,5 odstotka nominalne vrednosti dolga, pa bi v Atenah govorili, če bi na ponujene pogoje pristali upniki, ki imajo v lasti vsaj 90 odstotkov skupne nominalne vrednosti obveznic.

Države območja evra in Mednarodni denarni sklad si medtem želijo vsaj 95-odstotni odziv, saj bi le tako grško dolžniško breme do leta 2020 lahko upadlo na vzdržno raven 120 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.