Svet
15 ogledov

Grčiji uspelo odpisati dolg

EU Grčija EPA
Delni odpis dolga Grčiji naj bi uspel.

Delni odpis grškega dolga s strani zasebnih upnikov je očitno uspel – tako namreč trdi neimenovani uradnik z grškega finančnega ministrstva.

To pomeni, da so se na ponudbo grških oblasti že odzvali upniki, ki imajo v lasti več kot 75 odstotkov skupne nominalne vrednosti vključenih obveznic, kar je spodnji prag za izvedbo operacije. Grško finančno ministrstvo naj bi rezultate uradno objavilo v petek zgodaj zjutraj.

Tujina si želi 95-odstotni odziv

Grčija je v vabilu zasebnim upnikom zapisala, da bo operacijo izvedla le, če ji bo uspelo zamenjati vsaj 75 odstotkov skupne nominalne vrednosti obveznic, ki znaša okoli 206 milijard evrov obveznic.
O uspešni operaciji, s katero naj bi upniki v najboljšem primeru Grčiji odpisali 107 milijard evrov ali 53,5 odstotka nominalne vrednosti dolga, pa bi v Atenah govorili, če bi na ponujene pogoje pristali upniki, ki imajo v lasti vsaj 90 odstotkov skupne nominalne vrednosti obveznic.

Države območja evra in Mednarodni denarni sklad si medtem želijo vsaj 95-odstotni odziv, saj bi le tako grško dolžniško breme do leta 2020 lahko upadlo na vzdržno raven 120 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.