Grki množično proti imenu Makedonije

Foto: Epa
Foto: Epa
Več deset tisoč ljudi v središču Aten protestira proti temu, da bi vlada v pogajanjih priznala ime Makedonije.
Oglej si celoten članek

Po podatkih organizatorjev se je danes v središču Aten zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140.000 ljudi.

Grški premier Aleksis Cipras je v sporočilu iz svojega urada že komentiral udeležbo. "Milijon protestnikov, ki so si jih predstavljali organizatorji, se je izkazalo za prazne želje. Velikanska večina Grkov je, ne glede na svoja stališča, ocenila, da velikih zunanjepolitičnih vprašanj ne gre urejati s fanatizmom in nestrpnostjo," je sporočil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Foto: Epa Protesti v Grčiji

Največji še živeči grški skladatelj, ikona levice in upora proti diktaturi v Grčiji, 92-letni Mikis Theodorakis je kot glavni govorec pred zbranimi na osrednjem atenskem trgu pred tem pozval vlado k razpisu referenduma o morebitnem dogovoru o imenu Makedonije. "Makedonija je bila, je in bo vedno grška," je poudaril pred množico. Makedonijo je označil za neligitimno državo.

Theodorakis, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za film Grk, znan pa je tudi po podpori sedaj že pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, je zatrdil, da si želi Makedonija na račun Grčije razširiti svoje meje.

Foto: Epa Protesti v Grčiji

V Atene so protestniki prišli iz vseh delov Grčije z okoli 2500 najetimi avtobusi, pa tudi s trajekti z otokov, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je zaradi demonstracij v središču Aten ustavila promet in okrepila navzočnost. Po navedbah medijev naj bi bilo policistov 19.000.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem času dobila nov zagon, potem ko je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade. Pred časom so ZN stranema predlagali pet alternativnih imen, ki vsa vključujejo tudi Makedonijo. Tudi grška vlada je naklonjena "sestavljenemu imenu", ki bi vključeval ime Makedonija.

Foto: Epa Protesti v Grčiji

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:16 11. Februar 2018.

    Glede na to, koliko hitro se Albanci v Makedoniji razmnožujejo, mislim, da bi se morala imenovati Albanija.

  • 08:10 5. Februar 2018.

    Naj gre banda Grška raje delat , da nam bodo vrnili posojeni denar !

  • 06:50 5. Februar 2018.

    Če Grkom ime Makedonija toliko pomeni, zakaj niso namesto Grčija poimenovali Makedonija?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.