Svet
523 ogledov

Grki množično proti imenu Makedonije

Protesti v Grčiji Epa
Več deset tisoč ljudi v središču Aten protestira proti temu, da bi vlada v pogajanjih priznala ime Makedonije.

Po podatkih organizatorjev se je danes v središču Aten zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140.000 ljudi.

Grški premier Aleksis Cipras je v sporočilu iz svojega urada že komentiral udeležbo. "Milijon protestnikov, ki so si jih predstavljali organizatorji, se je izkazalo za prazne želje. Velikanska večina Grkov je, ne glede na svoja stališča, ocenila, da velikih zunanjepolitičnih vprašanj ne gre urejati s fanatizmom in nestrpnostjo," je sporočil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Protesti v Grčiji | Avtor: Epa Epa

Največji še živeči grški skladatelj, ikona levice in upora proti diktaturi v Grčiji, 92-letni Mikis Theodorakis je kot glavni govorec pred zbranimi na osrednjem atenskem trgu pred tem pozval vlado k razpisu referenduma o morebitnem dogovoru o imenu Makedonije. "Makedonija je bila, je in bo vedno grška," je poudaril pred množico. Makedonijo je označil za neligitimno državo.

Theodorakis, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za film Grk, znan pa je tudi po podpori sedaj že pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, je zatrdil, da si želi Makedonija na račun Grčije razširiti svoje meje.

Protesti v Grčiji | Avtor: Epa Epa

V Atene so protestniki prišli iz vseh delov Grčije z okoli 2500 najetimi avtobusi, pa tudi s trajekti z otokov, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je zaradi demonstracij v središču Aten ustavila promet in okrepila navzočnost. Po navedbah medijev naj bi bilo policistov 19.000.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem času dobila nov zagon, potem ko je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade. Pred časom so ZN stranema predlagali pet alternativnih imen, ki vsa vključujejo tudi Makedonijo. Tudi grška vlada je naklonjena "sestavljenemu imenu", ki bi vključeval ime Makedonija.

Protesti v Grčiji | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Timotejka 19:16 11.februar 2018.

    Glede na to, koliko hitro se Albanci v Makedoniji razmnožujejo, mislim, da bi se morala imenovati Albanija.

  • Žurnalček 08:10 05.februar 2018.

    Naj gre banda Grška raje delat , da nam bodo vrnili posojeni denar !

  • crniovcar 06:50 05.februar 2018.

    Če Grkom ime Makedonija toliko pomeni, zakaj niso namesto Grčija poimenovali Makedonija?