Grozljive najdbe na Irskem

Foto: EPA
Foto: EPA
V podzemnih hodnikih nekdanje katoliške sirotišnice so preiskovalci našli grobnico z ostanki okrog 800 otrok, starih od 35 tednov do treh let.
Oglej si celoten članek

V nekdanji sirotišnici Tuam so odkrili ostanke vsaj 796 otrok, so potrdili preiskovalci, ki preiskujejo še nekatere druge lokacije. Po analizi ostankov preiskovalci domnevajo, da so nekatere otroke pod sirotišnico pokopali v 50. letih.

"To so zelo žalostne in vznemirljive novice. To ni bilo pričakovano, čeprav trditve o človeških ostankih na tem območju trajajo že več let," je povedala irska ministrica za otroke in mladino Katherine Zappone.

Foto: EPA Nekdanja sirotišnica Tuam, Irska Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da so na območju sirotišnice Tuam med izkopavanjem odkrili podzemno strukturo iz 20 prostorov, ostanke otrok pa so našli v 17 prostorih.

Prve ostanke otrok so na območju nekdanje sirotišnice, ki so ga vodile katoliške nune med leti 1925 in 2961, odkrili v 70. letih. Takrat preiskave uradno niso začeli. Leta 2015 so ustanovili posebno komisijo, potem, ko je lokalni zgodovinar leto prej odkril mrliške liste številnih otrok.

Komisija preiskuje domnevne zlorabe v 18 ustanovah na Irskem, ki so jih med leti 1922 in 1998 vodile verske ustanove. Domnevajo, da je v teh ustanovah bivalo 35.000 neporočenih, nosečih žensk.

Foto: EPA Nekdanja sirotišnica Tuam, Irska

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:28 5. Marec 2017.

    No , da se ne bi sedaj lagali , da med trupli ni otrok ki so jih rodile KATOLIŠKE NUNE …

  • 14:12 5. Marec 2017.

    Jaz sem že spregledal RKC in mene niso videli že odkar sem bil star 5 let. Kdaj pa boste vi, …

  • 15:04 4. Marec 2017.

    pozabili ste spoštovani in to vam zamerim za večno aristokratske družine prvenstveno oprostite prosim

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.