Grozljivo. Ubila sestro zaradi "zahodnega načina življenja".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
34-letni sestri sta sodila zaradi njenega načina življenja.
Oglej si celoten članek

Kot poročajo nemški mediji, 26-letni Sayed H. in 22- letni Seyed H., afganistanske narodnosti, sta obtožena, da sta julija v Berlinu ubila svojo sestro, in sicer zaradi njenega "zahodnjaškega načina življenja". 

Maryam H., sicer mamo dveh otrok, sta najprej zvabila na sestanek, nato pa jo zadavila in še zabodla. Po usmrtitvi sta njeno truplo razkosala, kose pospravila v kovček in se z njim s taksijem odpeljala do ene izmed berlinskih železniških postaj. 

Z vlakom sta se odpeljala do na Bavarsko, kjer sta v bližini Sajedove hiše zakopala posmrtne ostanke svoje sestre. 

Tožilstvo, ki je te dni vložilo obtožnico za brata, trdi, da sta brata želela kaznovati svojo sestro zaradi njenega načina življenja, ki ni ustrezal njunim idejam o časti in morali ter tradicionalni vlogi ženske v afganistanski družbi. 

Brata naj bi posebej težko sprejela, da se je sestra po številnih incidentih ločila od svojega moža, s katerim so jo poročili, ko je bila stara 16 let, in da si je našla novega partnerja. Pokojna Afganistanka je bila mama 10-letne hčerke in 3-letnega sina. Kot begunci so v Nemčijo prispeli leta 2013. 

Nemške oblasti osumljena brata držijo v priporu od 3. avgusta naprej, preti jima dosmrtna kazen zapora. 

Prepovedali daljša potovanja 

Iz Kabula so medtem te dni prispele vesti, da so talibanske oblasti ženskam prepovedale daljša potovanja brez spremstva moškega sorodnika. "Ženski, ki potuje več kot 72 kilometrov, ne sme biti ponujena vožnja, če je ne spremlja bližnji družinski član," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za preprečevanje pregreh Sadek Akif Muhadžir. Spremljati jo mora moški sorodnik, je pojasnil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Poleg tega lahko vozniki taksijev sprejemajo zgolj ženske, ki nosijo hidžab, pri čemer ta ni natančno definiran. Od voznikov zahtevajo še, naj nič več ne predvajajo glasbe, naj si vzamejo premor za molitev ter moškim svetujejo, naj si pustijo brado.

V mednarodni nevladni organizaciji Human Rights Watch so obsodili ta navodila, saj "ženske z njim še bolj postajajo zapornice". Zapira jim možnosti za svobodno gibanje, potovanje v drugo mesto ali pa pobeg od doma, če so žrtve nasilja, so poudarili.

Pravice žensk v Afganistanu so močno omejene že vse od talibanskega prevzema oblasti sredi avgusta, predvsem glede dela in izobraževanja.

Begunci 40 tisoč Afganistancev v Evropo. Tudi Slovenijo?

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 00:36 29. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 21:46 28. December 2021.

    evo to je multikulturnost,ki jo nekateri zagovarjajo...isto,kot kaznovanje "čarovnic" na grmadah...primitivno brezkompromisno gnilo dejanje...in tak drek bi radi imeli v …

  • 21:12 28. December 2021.

    Pato je to prjatli. To je ta multikulturnost, ki si jo tako zelimo. Sodnika prosim za milo kazen saj je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.