Svet
6472 ogledov

40 tisoč Afganistancev v Evropo. Tudi Slovenijo?

Begunci v Idomeni EPA
Petnajst držav članic EU se je zavezalo, da jim bo nudilo zaščito.

Petnajst članic EU se je zavezalo, da bo zagotovilo zaščito skoraj 40.000 Afganistancem, je po Twitterju sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Med njimi so Nemčija, Francija, Španija in Nizozemska. 

Podrobnosti za zdaj niso znane. Johanssonova je na novinarski konferenci po zasedanju notranjih ministrov EU sinoči dejala, da gre za izjemno dejanje solidarnosti z izrekanjem dobrodošlice 40.000 Afganistancem v okviru preseljevanja, humanitarnega sprejema ali evakuacije.

Johanssonova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa omenjenim petnajstim državam poslala pismo, na podlagi katerega je razvidno, da je Nemčija pripravljena sprejeti 25.000 Afganistancev. Med sodelujočimi državami se omenjajo tudi Nizozemska, Španija in Francija.

Ali oziroma kako sodeluje Slovenija, za zdaj ni mogoče izvedeti; po nekaterih informacijah naša država v tej shemi ne sodeluje. 

Pomoč potrebuje vsaj polovica države

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je oktobra članice EU pozval, naj v prihodnjih petih letih v okviru programa preseljevanja sprejmejo 42.500 Afganistancev, ki so se zatekli v sosednje države, je takrat povedala Johanssonova.

Grandi je tedaj na forumu o pomoči ogroženim Afganistancem izpostavil, da bi bilo treba v prihodnjih petih letih v okviru načrtov preseljevanja pomagati 85.000 Afganistancem, ki so se zatekli v sosednje države, pri čemer je menil, da bi morala EU prevzeti polovico tega bremena.

Komisarka je takrat ocenila, da je omenjeni cilj izvedljiv, a dodala, da je odločitev v rokah članic, ki so sredi procesa odločanja, koliko ljudi bodo sprejele v okviru programa preseljevanja.

V Afganistanu, kjer so po umiku ameriških in drugih tujih sil poleti oblast prevzeli talibani, polovica prebivalstva potrebuje humanitarno pomoč, tveganje lakote in popolnega kolapsa gospodarstva je veliko, denarja ni, cene hrane rastejo, zdravstveni sistem je šibek, je položaj takrat orisala Johanssonova.

Afganistanski otroci Afganistan Svet Evakuirali več sto otrok brez spremstva Afganistan Svet Talibani: "S to zmago je država rešena iz močvirja vojne"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • bobubob 10:30 12.december 2021.

    Nas ne bo nihče nič vprašal, bo tako kot doslej. Če pridejo kamorkoli v EU, so teoretično že pri nas. Praktično pa se bodo te horde selile po odprti EU in počele, kar bodo hotele, saj je že sedaj neprimerno ...prikaži več takemu človeku karkoli reči ali ga kakorkoli omejevati...policija pa se samo obrne stran...videno ničkolikokrat. To je pač cena mehke hrbtenice oz. hlapčevanja Tujcu.

  • jakec42 08:26 11.december 2021.

    Naj jih vzamejo tisti,ki so to zakuhali in naj jim vrnejo miljarde,ki so jih zaplenili,ne pa eni delajo sranje po arabskem svetu,drugi pa kasiramo begunce!!!

  • Tupamaros 19:53 10.december 2021.

    Tole blazno babo poslati takoj v Avganistan, da ji nadenejo žakelj na glavo.Burka je prefina.