Guy Fawkes, človek na maski Anonymous

Foto: Ainsworth, William Harrison / Wikipedia Guy Fawkes Foto: EPA Anonymous. Foto: Henry Perronet Briggs / Wikipedia Prijetje Guya Fawkesa.
Maske, ki jih so značilne za hekersko gibanje Anonymous je populariziral film V kot vroče maščevanje, ponazarjajo pa človeka, ki je želel leta 1605 razstreliti britanski parlament. Za kaj točno je šlo?
Oglej si celoten članek

Smodniška zarota je bil poskus atentata na britanskega kralja Jamesa I leta 1605. Tega je zasnovala skupina angleških katolikov. V primeru njegove smrti bi oblast kot katoliška kraljica prevzela Jamesova devetletna hči Elizabeta. Katoliki so se v tistem času v Britaniji zavzemali za večjo versko svobodo.

Kralja bi ubili med letnim obiskom v britanski Lordski zbornici. Zarotnikov je bilo več, najbolj slaven pa je Guy Fawkes, kateremu je bil zaradi vojaških izkušenj zaupan smodnik. Zarota je bila razkrita v anonimnem pismu, Fawksa pa so prijeli okoli polnoči 4. novembra v prostorih Lordske zbornice. Odkrili so tudi 36 sodov smodnika, kar naj bi bilo dovolj, da bi zbornico zravnal z zemljo.

On in še trije sozarotniki so bili kot izdajalci obsojeni na usmrtitev z obešanjem skoraj do smrti, kateremu bi sledilo raztelešenje in razčetverjenje. Ker je Fawkes pri obešanju skočil v odprtino pod njim in si zlomil vrat, mu je bilo kruto nadaljevanje usmrtitve prihranjeno.

V spomin na to noč so se v Veliki Britaniji ohranile različne tradicije, še danes pa imajo v noči iz četrtega na peti november kresno noč, katero zaznamuje predvsem ognjemet. Dan je za praznični razglasil britanski parlament leta 1606, s proslavo pa naj bi se ljudje zahvalili dejstvu, da je zarota spodletela.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.