Svet
44 ogledov

Guy Fawkes, človek na maski Anonymous

Prijetje Guya Fawkesa.
1/3
Henry Perronet Briggs / Wikipedia
Maske, ki jih so značilne za hekersko gibanje Anonymous je populariziral film V kot vroče maščevanje, ponazarjajo pa človeka, ki je želel leta 1605 razstreliti britanski parlament. Za kaj točno je šlo?

Smodniška zarota je bil poskus atentata na britanskega kralja Jamesa I leta 1605. Tega je zasnovala skupina angleških katolikov. V primeru njegove smrti bi oblast kot katoliška kraljica prevzela Jamesova devetletna hči Elizabeta. Katoliki so se v tistem času v Britaniji zavzemali za večjo versko svobodo.

Kralja bi ubili med letnim obiskom v britanski Lordski zbornici. Zarotnikov je bilo več, najbolj slaven pa je Guy Fawkes, kateremu je bil zaradi vojaških izkušenj zaupan smodnik. Zarota je bila razkrita v anonimnem pismu, Fawksa pa so prijeli okoli polnoči 4. novembra v prostorih Lordske zbornice. Odkrili so tudi 36 sodov smodnika, kar naj bi bilo dovolj, da bi zbornico zravnal z zemljo.

On in še trije sozarotniki so bili kot izdajalci obsojeni na usmrtitev z obešanjem skoraj do smrti, kateremu bi sledilo raztelešenje in razčetverjenje. Ker je Fawkes pri obešanju skočil v odprtino pod njim in si zlomil vrat, mu je bilo kruto nadaljevanje usmrtitve prihranjeno.

V spomin na to noč so se v Veliki Britaniji ohranile različne tradicije, še danes pa imajo v noči iz četrtega na peti november kresno noč, katero zaznamuje predvsem ognjemet. Dan je za praznični razglasil britanski parlament leta 1606, s proslavo pa naj bi se ljudje zahvalili dejstvu, da je zarota spodletela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.