Hillary grozila Pahorju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Prva dama ameriške politike pritiskala na Slovenijo zaradi Hrvaške. Vpletla se je ob vključevanju Hrvaške v Nato in slovenski blokadi hrvaških pogajanj za vstop v EU.
Oglej si celoten članek

Pritiske ameriške državne sekretarke Hillary Clinton razkrivajo depeše ameriškega veleposlaništva, ki jih je objavil WikiLeaks. Diplomatska poročila kažejo, da so na ameriški veleposlaništvi v Ljubljani in Zagrebi redno prihajala navodila glede pritiskov na slovensko in hrvaško vlado.

Pritiskala je na Slovenijo, da ratificira priključitev Hrvaške zvezi Nato. Depešo so marca leta 2009 poslali iz Washingtona, podpisana je bila s "Clinton". Zapisano je, da je treba Ljubljani jasno sporočiti, da se bo osramotila na mednarodnem političnem parketu, če se Hrvaška na aprilskem vrhu ne priključi zvezi Nato.

"Samo Amerika lahko to reši"

Teden dni kasneje so Američani depešo poslali še v Rim – tudi od Italijanov so zahtevali, da pritisnejo na „problematične“ Slovence.  Potem ko je Slovenija ratificirala priključitev, so se pritiski preusmerili na slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Navajali so argumente, da so evroatlantske argumentacije motor reform in demokratizacije.

Konec junija 2009 je hrvaški veleposlanik v Ljubljani celo prosil Američane, naj ostanejo vključeni, saj po njegovih besedah Evropska unija ne posveča dovolj pozornosti temu problemu. „Samo Amerika lahko to reši,“ je zapisano v depeši.

Ko se Clintonova razjezi ...

Slovenskemu premierju Borutu Pahorju so sporočili – tako je zapisano v depeši iz oktobra leta 2009 – naj niti slučajno ne poskuša še enkrat blokirati pogajanj z Evropsko unijo, saj bo v nasprotnem primeru "občutil gnev Washingtona", piše hrvaški Večernji list.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 15:38 8. September 2011.

    a zdaj nam bo pa še najbolj morilski narod komandiral kaj naj delamo. marš amerika morilska. pahorček je pa itak …

  • 14:19 8. September 2011.

    zato pa zda niso priznale Haškega sodišča za vojne zločince kot sodišče, ker vedo da bi ti tožilci začel preganjat …

  • 13:09 8. September 2011.

    B* of the B*ches, Pahorčk pa ponižn hlapček

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.