Svet
12 ogledov

Hillary grozila Pahorju

Hillary Clinton je prekoračila Rubikon in se odločila za sodelovanje v administr Žurnal24 main
Prva dama ameriške politike pritiskala na Slovenijo zaradi Hrvaške. Vpletla se je ob vključevanju Hrvaške v Nato in slovenski blokadi hrvaških pogajanj za vstop v EU.

Pritiske ameriške državne sekretarke Hillary Clinton razkrivajo depeše ameriškega veleposlaništva, ki jih je objavil WikiLeaks. Diplomatska poročila kažejo, da so na ameriški veleposlaništvi v Ljubljani in Zagrebi redno prihajala navodila glede pritiskov na slovensko in hrvaško vlado.

Pritiskala je na Slovenijo, da ratificira priključitev Hrvaške zvezi Nato. Depešo so marca leta 2009 poslali iz Washingtona, podpisana je bila s "Clinton". Zapisano je, da je treba Ljubljani jasno sporočiti, da se bo osramotila na mednarodnem političnem parketu, če se Hrvaška na aprilskem vrhu ne priključi zvezi Nato.

"Samo Amerika lahko to reši"

Teden dni kasneje so Američani depešo poslali še v Rim – tudi od Italijanov so zahtevali, da pritisnejo na „problematične“ Slovence.  Potem ko je Slovenija ratificirala priključitev, so se pritiski preusmerili na slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Navajali so argumente, da so evroatlantske argumentacije motor reform in demokratizacije.

Konec junija 2009 je hrvaški veleposlanik v Ljubljani celo prosil Američane, naj ostanejo vključeni, saj po njegovih besedah Evropska unija ne posveča dovolj pozornosti temu problemu. „Samo Amerika lahko to reši,“ je zapisano v depeši.

Ko se Clintonova razjezi ...

Slovenskemu premierju Borutu Pahorju so sporočili – tako je zapisano v depeši iz oktobra leta 2009 – naj niti slučajno ne poskuša še enkrat blokirati pogajanj z Evropsko unijo, saj bo v nasprotnem primeru "občutil gnev Washingtona", piše hrvaški Večernji list.



Komentarjev 15
  • wester62 15:38 08.september 2011.

    a zdaj nam bo pa še najbolj morilski narod komandiral kaj naj delamo. marš amerika morilska. pahorček je pa itak ena navadna usrana rit. mi ponosni slovenci se ne predamo vsaki usrani morilski državi.

  • lilihip 14:19 08.september 2011.

    zato pa zda niso priznale Haškega sodišča za vojne zločince kot sodišče, ker vedo da bi ti tožilci začel preganjat oz izdal tiralico za vso njihovo tzv 'elito'

  • lilihip 13:09 08.september 2011.

    B* of the B*ches, Pahorčk pa ponižn hlapček