Hrvaška: Nova afera, povezana s hrano

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Inšpekcija na Hrvaškem je že decembra na kokošji farmi v mestu Zaprešić odkrila, da so kokošim nesnicam dajali določeno količino enrofloksacina, antibiotika, ki ga je prepovedano dajati kokošim. Jajca so bila v prodaji. Javnost o odkritju ni bila obveščena.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za kmetijstvo na Hrvaškem je medijem včeraj potrdilo, da so bila decembra v prodaji sporna jajca, v katerih so odkrili "določeno količino enrofloksacina". "Zdravilo nima predpisane maksimalno dovoljene količine v jajcih, res pa je, da je zdravilo prepovedano dajati kokošim nesnicam," so potrdili na ministrstvu.

Odkritje so predali Sanitarni inšpekciji, ki je pri Hrvaški agenciji za hrano zaprosila za oceno tveganja. Strokovnjaki so ugotovili, da bi se s konzumacijo jajca kokoši, ki je zaužila omenjeni antibiotik ali proizvoda, ki je bil pripravljen s takšnimi jajci, v organizem vnese od 0,1 do 0,82 mikrograma enrofloksacina, kar je "veliko manj od dovoljenih 140 mikrogramov, kolikor je glede na Svetovno zdravstveno organizacijo toksikološko sprejemljiv dnevni vnos.

Ministrstvo je medijem pojasnilo, da ocene tveganja izdelajo izključno zaradi tega, da bi ugotovili, koliko realna je nevarnost za ljudi. "V primeru, da ljudem preti realna nevarnost, se jih o tem tudi takoj obvesti," poudarjajo.

Hrvaška javnost je kljub temu kritična. V lanskem letu so se vrstile afere, povezane s prehrano, med drugim je zaradi salmonele v jajci, ki so bile na voljo na prodajnih policah velike trgovske verige, umrl 5-letni deček.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:06 2. Marec 2017.

    mogoče imasta fifty fifty jebeš takav rođendan

  • 16:38 2. Marec 2017.

    Pa saj na Hrvaškem imaš že srečo, če dobiš svežo salmonelo. Imajo jo itak vsi.

  • 12:49 2. Marec 2017.

    Pač kupuješ slovensko...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.