Svet
98 ogledov

Hrvaška: Nova afera, povezana s hrano

jajčne lupine Profimedias
Inšpekcija na Hrvaškem je že decembra na kokošji farmi v mestu Zaprešić odkrila, da so kokošim nesnicam dajali določeno količino enrofloksacina, antibiotika, ki ga je prepovedano dajati kokošim. Jajca so bila v prodaji. Javnost o odkritju ni bila obveščena.

Ministrstvo za kmetijstvo na Hrvaškem je medijem včeraj potrdilo, da so bila decembra v prodaji sporna jajca, v katerih so odkrili "določeno količino enrofloksacina". "Zdravilo nima predpisane maksimalno dovoljene količine v jajcih, res pa je, da je zdravilo prepovedano dajati kokošim nesnicam," so potrdili na ministrstvu.

Odkritje so predali Sanitarni inšpekciji, ki je pri Hrvaški agenciji za hrano zaprosila za oceno tveganja. Strokovnjaki so ugotovili, da bi se s konzumacijo jajca kokoši, ki je zaužila omenjeni antibiotik ali proizvoda, ki je bil pripravljen s takšnimi jajci, v organizem vnese od 0,1 do 0,82 mikrograma enrofloksacina, kar je "veliko manj od dovoljenih 140 mikrogramov, kolikor je glede na Svetovno zdravstveno organizacijo toksikološko sprejemljiv dnevni vnos.

Ministrstvo je medijem pojasnilo, da ocene tveganja izdelajo izključno zaradi tega, da bi ugotovili, koliko realna je nevarnost za ljudi. "V primeru, da ljudem preti realna nevarnost, se jih o tem tudi takoj obvesti," poudarjajo.

Hrvaška javnost je kljub temu kritična. V lanskem letu so se vrstile afere, povezane s prehrano, med drugim je zaradi salmonele v jajci, ki so bile na voljo na prodajnih policah velike trgovske verige, umrl 5-letni deček.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Božidar Dinič 22:06 02.marec 2017.

    mogoče imasta fifty fifty jebeš takav rođendan

  • slajan 16:38 02.marec 2017.

    Pa saj na Hrvaškem imaš že srečo, če dobiš svežo salmonelo. Imajo jo itak vsi.

  • gogi3 12:49 02.marec 2017.

    Pač kupuješ slovensko...