Hrvaška: novi ukrepi na Jadranu in nova pravila na mejah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Hrvaški štab civilne zaščite je danes predstavil nova pravila za obalne županije in nekatere kraje ter nova pravila, ki veljajo za vstop na Hrvaško.
Oglej si celoten članek

Hrvaška v ponedeljek podaljšuje veljavnost zaščite po cepljenju in prebolelem covidu-19. Zdaj velja, da je oseba zaščitena največ 210 dni po drugem (ali edinem) odmerku cepiva ter 210 dni po preboleli bolezni, po novem je ta rok 60 dni daljši. To je zelo pomembno za vse, ki so bili cepljeni med prvimi, saj se jim je ta rok iztekal, saj tretji odmerek cepiva ni predviden. Prav tako je pomembno za vse prebolele, ki se še niso cepili, saj se jim ne bo potrebno testirati. 

Od ponedeljka bodo pogoj PCT za vstop na Hrvaško izpolnjevali vsi do 9 mesecev po bolezni in do 9 mesecev po zadnjem predvidenem odmerku cepiva.

Hrvaška uvaja še dve tvegani kategoriji država. Potniki iz držav 1. kategorije bodo morali imeti manj kot 48 ur star test PCR, poleg tega jim bodo odredili obvezno samoizolacijo. Potniki iz držav 2. kategorije pa bodo morali imeti negativen test (48 ur hitri in 72 ur PCR) ne glede na to, ali so bolezen preboleli ali če so bili cepljeni. Med te države spadajo Velika Britanija, Rusija in Ciper.

Tudi ta sprememba začne veljati v ponedeljek.

Nova pravila na Jadranu

V dubrovniško-neretvanski, splitsko-dalmatinski, šibeniško-kninski, zadrski, primorsko-goranski in istrski žušaniji ter v mestih Novalja, Senj in v občini Karlobag v ponedeljek stopajo v veljavo nova omejitvena pravila.

Na javnih zbiranjih je lahko največ 50 oseb, razen če potekajo pod pogojem PCT. Na dogodkih, na katerih so lahko samo cepljeni, testiran in prebolevniki, je lahko največ tisoč oseb, razen če soglasje izda nacionalni štab.

Na zasebnih druženjih je lahko brez covid potrdil največ 15 oseb. V gostinskih objektih je lahko največ tisoč gostov.

Sejmi in druge prireditve na prostem se lahko izvajajo le z odobritvijo lokalnih štabov.

Vsi gledalci, tehnično in organizacijsko osebje na športnih prireditvah mora imeti PCT potrdilo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:10 24. Julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD …

  • 07:11 24. Julij 2021.

    Jaka zaostritev. Hrvati zlorabljajo besedo. Naj se ucijo od janeza in kreka. Zaostritev, ko ti cravk brez pravne podlage grozi …

  • 02:54 24. Julij 2021.

    ka pa kućko pod prućko, kdaj mi bo vrnil nezasluženo penzijo ? meter zwanzig ma dojst 300, oo € kam …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.