Hrvaška povedala, kdaj namerava uvesti evro

Foto: Shutterstock kune
Hrvaška je v celoti in v načrtovanih rokih izpolnila akcijski načrt za pridruževanje evropskem mehanizmu fiksnih deviznih tečajev (ERM II), je danes na seji hrvaške vlade povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Na Hrvaškem vstop v ERM II, ki je prvi korak k uvedbi evra, pričakujejo v drugi polovici leta.
Oglej si celoten članek

Hrvaška je za izpolnitev kriterijev akcijskega načrta, ki je bil v dogovoru s pristojnimi evropskimi institucijami sprejet leta 2018, sprejela 12 zakonov, šest pravilnikov in sprožil vrsto drugih ukrepov, je dejal premier.

Ocenil je, da bo Hrvaška v čakalnici za evro, kot še imenujejo ERM II, približno dve leti in pol. Hrvaška je članicam območja evra, Danski in ustanovam EU pismo o nameri za vstopu v ERM II poslala julija lani. Zeleno luč pričakujejo v drugi polovici leta, ko bo Hrvaška sklenila svoj mandat na čelu Sveta EU.

Vstop hrvaške v območje evra je strateški cilj hrvaške vlade. V Zagrebu menijo, da je realno pričakovati, da bodo kuno z evrom dokončno nadomestili leta 2024 ali 2025.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 00:56 8. Maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • 23:26 7. Maj 2020.

    Če so pametni, pametnejši so pa od naših idiotov, potem ne bodo šli nikoli v EU, ker EU hodi k …

  • 22:51 7. Maj 2020.

    Hrvati soglasje držav v euro coni jemljejo že za samoumevno, arbitraža jih pa ne zanima 5%, ker rezultat ni tak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.