Svet
22873 ogledov

Hrvaška povedala, kdaj namerava uvesti evro

kune Shutterstock
Hrvaška je v celoti in v načrtovanih rokih izpolnila akcijski načrt za pridruževanje evropskem mehanizmu fiksnih deviznih tečajev (ERM II), je danes na seji hrvaške vlade povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Na Hrvaškem vstop v ERM II, ki je prvi korak k uvedbi evra, pričakujejo v drugi polovici leta.

Hrvaška je za izpolnitev kriterijev akcijskega načrta, ki je bil v dogovoru s pristojnimi evropskimi institucijami sprejet leta 2018, sprejela 12 zakonov, šest pravilnikov in sprožil vrsto drugih ukrepov, je dejal premier.

Ocenil je, da bo Hrvaška v čakalnici za evro, kot še imenujejo ERM II, približno dve leti in pol. Hrvaška je članicam območja evra, Danski in ustanovam EU pismo o nameri za vstopu v ERM II poslala julija lani. Zeleno luč pričakujejo v drugi polovici leta, ko bo Hrvaška sklenila svoj mandat na čelu Sveta EU.

Vstop hrvaške v območje evra je strateški cilj hrvaške vlade. V Zagrebu menijo, da je realno pričakovati, da bodo kuno z evrom dokončno nadomestili leta 2024 ali 2025.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Cassilika
    Cassilika 00:56 08.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • tudbognasvečnereši 23:26 07.maj 2020.

    Če so pametni, pametnejši so pa od naših idiotov, potem ne bodo šli nikoli v EU, ker EU hodi k njim.

  • Vasilij Vasquez 22:51 07.maj 2020.

    Hrvati soglasje držav v euro coni jemljejo že za samoumevno, arbitraža jih pa ne zanima 5%, ker rezultat ni tak kotso ga pričakoval...oni bodo zdaj nam pogojeval priznanje arbitraže pod pogojem da jim damo pol zaliva.