Hrvaška praznuje dan zmage

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Hrvaška obeležuje dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov v spomin na operacijo Nevihta leta 1995.
Oglej si celoten članek

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je na osrednji slovesnosti v Kninu, ki se je je udeležil ves hrvaški državni vrh, spomnil tudi na srbske žrtve Nevihte ter dejal, da jih je treba priznati in spoštovati.

Josipović je poudaril, da je Hrvaška v vojni zmagala, da pa so pred njo "še vedno bitke, v katerih mora zmagati v času miru". "Zmagati v času miru pomeni podati roko sodržavljanom srbske narodnosti ter priznati tudi njihove žrtve in se jim pokloniti," je dodal. Med izzivi, ki še čakajo Hrvaško, pa je omenil tudi recesijo in gospodarsko krizo ter izrazil prepričanje, da jih Hrvaška lahko premaga.

"Potrebujemo enotnost"

Hrvaški premier Zoran Milanović pa je dejal, da bi morali biti Hrvati enotni pri doseganju skupnih ciljev. Dodal je, da današnji praznik na Hrvaškem obeležujejo tudi zato, da bi v ljudeh obudili tisto, kar je v njih najboljše.

Na slovesnost ob 17-letnici operacije je kljub nasprotovanju dela javnosti prišel tudi predsednik Srbskega demokratskega foruma Veljko Džakula, ki je prvi visoki predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem, ki se je udeležil slovesnosti ob obletnici Nevihte. Novinarjem je dejal, da bi se morali vsi opravičiti za storjene zločine. Pojasnil je še, da ni imel nikakršnih težav, potem ko je prišel v Knin, in da mu ni nihče grozil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.