Svet
14 ogledov

Hrvaška praznuje dan zmage

Josipović v Kninu Duško Jaramaz/PIXSELL
Hrvaška obeležuje dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov v spomin na operacijo Nevihta leta 1995.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je na osrednji slovesnosti v Kninu, ki se je je udeležil ves hrvaški državni vrh, spomnil tudi na srbske žrtve Nevihte ter dejal, da jih je treba priznati in spoštovati.

Josipović je poudaril, da je Hrvaška v vojni zmagala, da pa so pred njo "še vedno bitke, v katerih mora zmagati v času miru". "Zmagati v času miru pomeni podati roko sodržavljanom srbske narodnosti ter priznati tudi njihove žrtve in se jim pokloniti," je dodal. Med izzivi, ki še čakajo Hrvaško, pa je omenil tudi recesijo in gospodarsko krizo ter izrazil prepričanje, da jih Hrvaška lahko premaga.

"Potrebujemo enotnost"

Hrvaški premier Zoran Milanović pa je dejal, da bi morali biti Hrvati enotni pri doseganju skupnih ciljev. Dodal je, da današnji praznik na Hrvaškem obeležujejo tudi zato, da bi v ljudeh obudili tisto, kar je v njih najboljše.

Na slovesnost ob 17-letnici operacije je kljub nasprotovanju dela javnosti prišel tudi predsednik Srbskega demokratskega foruma Veljko Džakula, ki je prvi visoki predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem, ki se je udeležil slovesnosti ob obletnici Nevihte. Novinarjem je dejal, da bi se morali vsi opravičiti za storjene zločine. Pojasnil je še, da ni imel nikakršnih težav, potem ko je prišel v Knin, in da mu ni nihče grozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.