Hrvaškega veterana bodo izročili Srbom

Foto: Žurnal24 Aretacija Purde je izzvala val ogorčenja na Hrvaškem, posebej med hrvaškimi vojn
Hrvaškega vojaškega veterana Tihomirja Purda lahko izročijo srbskemu pravosodju. Obtožnica ga bremeni vojnih zločinov.
Oglej si celoten članek

Sodišče v Bosni je odločilo, da hrvaškega vojaškega veterana Tihomirja Purda lahko izročijo srbskemu pravosodju. Srbi namreč hrvaškega državljana bremenijo vojnih zločinov proti ranjenim in ujetim jugoslovanskim vojakom v Vukovarju leta 1991. Purda je v priporu v BiH od 5. januarja letos.

Po trditvah predstavnikov srbskega sodišča bodo Purdo lahko izročili Srbiji, ker ni vložil prošnje za azil v BiH. Ugotovili so tudi, da so pristojne srbske oblasti leta 2007 razpisale mednarodno tiralico za Purdo ter da so zahtevo za njegovo izročitev poslali v zakonitih rokih.

Purdov odvetnik Josip Muselimović je od prijetja svojega klienta na bosensko-hercegovski meji s Hrvaško pri Orašju v začetku januarja večkrat poudaril, da srbsko pravosodje nima dokazov proti Purdi ter da so njegovo priznanje za omenjeno kaznivo dejanje izsilili, ko so Purdo trpinčili v ujetništvu v taboriščih v Srbiji.

Odvetniki se lahko na odločitev sodišča pritožijo v treh dneh. Zadnjo besedo o izročitvi Purde bo imel pravosodni minister BiH Bariša Čolak, ki je hrvaški član vlade BiH.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.