Svet
15 ogledov

Hrvaškega veterana bodo izročili Srbom

Aretacija Purde je izzvala val ogorčenja na Hrvaškem, posebej med hrvaškimi vojn Žurnal24 main
Hrvaškega vojaškega veterana Tihomirja Purda lahko izročijo srbskemu pravosodju. Obtožnica ga bremeni vojnih zločinov.

Sodišče v Bosni je odločilo, da hrvaškega vojaškega veterana Tihomirja Purda lahko izročijo srbskemu pravosodju. Srbi namreč hrvaškega državljana bremenijo vojnih zločinov proti ranjenim in ujetim jugoslovanskim vojakom v Vukovarju leta 1991. Purda je v priporu v BiH od 5. januarja letos.

Po trditvah predstavnikov srbskega sodišča bodo Purdo lahko izročili Srbiji, ker ni vložil prošnje za azil v BiH. Ugotovili so tudi, da so pristojne srbske oblasti leta 2007 razpisale mednarodno tiralico za Purdo ter da so zahtevo za njegovo izročitev poslali v zakonitih rokih.

Purdov odvetnik Josip Muselimović je od prijetja svojega klienta na bosensko-hercegovski meji s Hrvaško pri Orašju v začetku januarja večkrat poudaril, da srbsko pravosodje nima dokazov proti Purdi ter da so njegovo priznanje za omenjeno kaznivo dejanje izsilili, ko so Purdo trpinčili v ujetništvu v taboriščih v Srbiji.

Odvetniki se lahko na odločitev sodišča pritožijo v treh dneh. Zadnjo besedo o izročitvi Purde bo imel pravosodni minister BiH Bariša Čolak, ki je hrvaški član vlade BiH.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.