Hrvaški otroci obolevajo zaradi cepiva

Foto: Žurnal24 V Sloveniji se cepljenje proti ošpicam izvaja od leta 1968. (Foto: iStockphoto)
Tudi letos so zaradi cepljenja s hrvaškim cepivom proti ošpicam zboleli štirje hrvaški sedemletniki. Minister za zdravje meni, da gre le za lažje simptome.
Oglej si celoten članek

Po cepljenju s cepivom moparu, ki ga proizvaja hrvaški imunološki zavod, so tudi letos zboleli štirje šolarji, piše Dnevnik.hr. Trije sedemletniki so oboleli za virusnim meningitisom, eden pa je staknil mumps, čeprav naj bi cepivo preprečevalo tudi to bolezen.

Po mnenju hrvaškega zdravstvenega ministra Darka Milinovića ni razloga za preplah. "Nič hudega se ne dogaja, to so le blažji simptomi," je starše poskušal pomiriti minister, čeprav so otroke morali odpeljati v bolnišnico. "Vsi okrevajo brez trajnih posledic, nekateri imajo motnje spanca ali pa so razdražljivi. Včasih imajo glavobole, ampak vsi ti simptomi se lahko dogajajo leto po akutni bolezni," je pojasnil infektolog Goran Tešović, ki je na vprašanje, ali je svoje otroke cepil z moparujem, odgovoril nikalno.

Letos naj bi sicer zbolelo okoli sto od 40 tisoč cepljenih predšolskih otrok. Vendar pa so lani enoletne malčke začeli cepiti s cepivom priorix in v tej populaciji še ni prišlo do obolenj. Prav tako težav niso imeli na Reki, kjer so prenehali uporabljati moparu.

Kljub temu ga hrvaško zdravstveno ministrstvo ne namerava ukiniti, če pa bodo starši želeli drugo cepivo, bodo zanj morali plačati 200 kun (približno 30 evrov).

V Sloveniji uporabljamo dve vrsti cepiv, in sicer Priorix proizvajalca GlaxoSmithKline ter Mmrwaxpro proizvajalca Sanfi-Aventis, so nam povedali na Inštitutu za varovanje zdravja. Kot pravijo, do sedaj s cepivi niso imeli težav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.