Svet
79 ogledov

Hrvaški otroci obolevajo zaradi cepiva

V Sloveniji se cepljenje proti ošpicam izvaja od leta 1968. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Tudi letos so zaradi cepljenja s hrvaškim cepivom proti ošpicam zboleli štirje hrvaški sedemletniki. Minister za zdravje meni, da gre le za lažje simptome.

Po cepljenju s cepivom moparu, ki ga proizvaja hrvaški imunološki zavod, so tudi letos zboleli štirje šolarji, piše Dnevnik.hr. Trije sedemletniki so oboleli za virusnim meningitisom, eden pa je staknil mumps, čeprav naj bi cepivo preprečevalo tudi to bolezen.

Po mnenju hrvaškega zdravstvenega ministra Darka Milinovića ni razloga za preplah. "Nič hudega se ne dogaja, to so le blažji simptomi," je starše poskušal pomiriti minister, čeprav so otroke morali odpeljati v bolnišnico. "Vsi okrevajo brez trajnih posledic, nekateri imajo motnje spanca ali pa so razdražljivi. Včasih imajo glavobole, ampak vsi ti simptomi se lahko dogajajo leto po akutni bolezni," je pojasnil infektolog Goran Tešović, ki je na vprašanje, ali je svoje otroke cepil z moparujem, odgovoril nikalno.

Letos naj bi sicer zbolelo okoli sto od 40 tisoč cepljenih predšolskih otrok. Vendar pa so lani enoletne malčke začeli cepiti s cepivom priorix in v tej populaciji še ni prišlo do obolenj. Prav tako težav niso imeli na Reki, kjer so prenehali uporabljati moparu.

Kljub temu ga hrvaško zdravstveno ministrstvo ne namerava ukiniti, če pa bodo starši želeli drugo cepivo, bodo zanj morali plačati 200 kun (približno 30 evrov).

V Sloveniji uporabljamo dve vrsti cepiv, in sicer Priorix proizvajalca GlaxoSmithKline ter Mmrwaxpro proizvajalca Sanfi-Aventis, so nam povedali na Inštitutu za varovanje zdravja. Kot pravijo, do sedaj s cepivi niso imeli težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.