Hrvaški podjetniki pristojnim: "Kaj delate?"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zadruga podjetnikov na Hrvaškem močno zaskrbljena. Sredi sezone menda prihaja do množičnih odpovedi letovanj, avtobusi naj bi se obračali na meji.
Oglej si celoten članek

Zadruga Glas podjetnikov je po poročanju portala Index.hr danes opozorila, da - potem ko je Nizozemska postavila Hrvaško na oranžni seznam zaradi okužb z novim koronavirusom - številni Nizozemci odpovedujejo letovanja na Hrvaškem. Verjamejo, da gre le za prve turiste, ki jim bo sledil niz drugih. Med drugim sprašujejo zunanje ministrstvo in ministrstvo za turizem, kaj delata. 

"Najhujši scenariji" 

V sporočilu za javnost z naslovom "Kaj nas čaka", opozarjajo, da se na vrhuncu sezone dogajajo najhujši scenariji v turizmu; odpovedujejo se rezervacije, avtobusi, polni gostov, naj bi se na meji obračali, tuje turistične agencije odpovedujejo ponubo, države Evropske unije postavljajo Hrvaško na oranžne sezname in to brez napovedi - poudarjajo v omenjeni zdrugi - ali konkretnega razloga, saj po njihovih besedah Hvaška nikakor ne sodi med rizične države za potovanja. 

"Včeraj nas je Nizozemska obarvala v oranžno. Vse se je spremenilo preko noči. Brez sporočila smo uvrščeni med območja tveganja. Masovno se odpovedujejo rezervacije vseh vrst, od hotelskih, do rezervacij pri majhnih ponudnikih, prevoznikov, do rezervacij v restavracijah. Ne ostaja le pri Nizozemski, sproža se verižna reakcija drugih držav in to na samem vrhuncu sezone," navajajo v sporočilu za javnost. 

Hrvaško turistično organizacijo na čelu z direktorjem Kristjanom Staničićem sprašujejo, kaj delajo. "Ali reagirajo ali le spremljajo situacijo? Ali so vedeli za to že prej ali jih je informacija presenetila kot ves ostali turistični sektor na Jadranu. Ali sploh sodelujejo z zunanjim ministrstvom, ad bi skupaj našli rešitev?" se sprašujejo podjetniki. 

Svet Šokantni podatki o novih okužbah s Hrvaške

Hočejo vzpostavitev posebnih območij

Izpostavljajo, da so hrvaška turistična območja še naprej varna, da ni žarišč novega koronavirusa, da se lokalno hitro reagira pri zajezitvi okužb, da so izdana posebna navodila za goste za primer morebitne okužbe. "Kaj se torej dogaja, da nam gosti na vrhuncu sezone pošiljajo odpovedi?" 

Podjetniki od pristojnih zahtevajo, da Hrvaško razdelijo na posamezna območja, cone, pri čemer izpostavljajo, da so turistična središča še naprej varna. Ravno tako pa s strani Hrvaške turistične organizacije, zunanjega ministrstva in ambasadorjev v tujini prosijo za poročila, kakšne so njihove aktivosti v smeri rešitve hrvaške turistične poletene sezone v času novega koronavirusa. 

"Vsi skupaj moramo delati in poskušati rešiti kar je ostalo od turistične sezone in s tem na tisoče delovnih mest. Milijarde iz evropske unije nam pri tem ne morejo pomagati," sklenejo svoje sporočilo. 

Covid-19 WHO z resnimi opozorili zaradi Balkana

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:28 23. Julij 2020.

    pravilno naj propadejo prav jim bod

  • 07:50 23. Julij 2020.

    Morda jim pa le delno rešijo sezono Kaco in druščina -vsaj v severnem delu jadrana.....

  • 23:15 22. Julij 2020.

    ce bi zaprli klube in zurke bi resili turizem. preprosto. nizozemci bi prisli.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.