Hrvaško tožilstvo zahtevalo dokumentacijo o Nevihti

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Hrvaško tožilstvo je sporočilo, da je v sredo od tožilstva Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahtevalo celotno dokumentacijo v primeru proti hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Mladenu Markaču in Ivanu Čermaku, ki so bili oproščeni obtožb za zločine med in po operaciji Nevihta.
Oglej si celoten članek

Dokumentacijo so zahtevali zaradi nadaljevanje preiskav o vojnih zločinih, ki že potekajo na Hrvaškem. Sicer je med postopkom proti hrvaškim generalom haaško tožilstvo od Hrvaške večkrat zahtevalo različno dokumentacijo o Nevihti.

Takoj po oprostitveni razsodbi haaškega sodišča Gotovini in Markaču je hrvaški državni vrh napovedal, da mora Hrvaška nadaljevati s postopkom proti odgovornim za vojne zločine med in po operaciji Nevihta iz avgusta 1995.

Tudi srbsko tožilstvo je v sredo napovedalo, da bo od haaškega zahtevalo dokaze, ki so bili proti hrvaškima generaloma predstavljeni na prvi stopnji. Gotovina je bil aprila lani nepravnomočno obsojen na 24, Markač pa na 18 let zapora. Čermaka so takrat oprostili.

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je v sredo napovedal, da bodo odprli šest novih primerov za vojne zločine med in po operaciji Nevihta.

Haaško sodišče bo ponudilo svoje dokaze

Glavni haaški tožilec Serge Brammartz je v sredo poudaril, da je razočaran zaradi odločitve prizivnega sveta v primeru Gotovine in Markača. Obenem je napovedal, da bo haaško tožilstvo ponudilo svoje dokaze o zločinih med in po Nevihto pravosodnim telesom v državah na območju bivše Jugoslavije z namenom izvajanja sodnih postopkov proti odgovornim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.