Svet
12 ogledov

Hrvaško tožilstvo zahtevalo dokumentacijo o Nevihti

Operacija nevihta Pixsell
Hrvaško tožilstvo je sporočilo, da je v sredo od tožilstva Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahtevalo celotno dokumentacijo v primeru proti hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Mladenu Markaču in Ivanu Čermaku, ki so bili oproščeni obtožb za zločine med in po operaciji Nevihta.

Dokumentacijo so zahtevali zaradi nadaljevanje preiskav o vojnih zločinih, ki že potekajo na Hrvaškem. Sicer je med postopkom proti hrvaškim generalom haaško tožilstvo od Hrvaške večkrat zahtevalo različno dokumentacijo o Nevihti.

Takoj po oprostitveni razsodbi haaškega sodišča Gotovini in Markaču je hrvaški državni vrh napovedal, da mora Hrvaška nadaljevati s postopkom proti odgovornim za vojne zločine med in po operaciji Nevihta iz avgusta 1995.

Tudi srbsko tožilstvo je v sredo napovedalo, da bo od haaškega zahtevalo dokaze, ki so bili proti hrvaškima generaloma predstavljeni na prvi stopnji. Gotovina je bil aprila lani nepravnomočno obsojen na 24, Markač pa na 18 let zapora. Čermaka so takrat oprostili.

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je v sredo napovedal, da bodo odprli šest novih primerov za vojne zločine med in po operaciji Nevihta.

Haaško sodišče bo ponudilo svoje dokaze

Glavni haaški tožilec Serge Brammartz je v sredo poudaril, da je razočaran zaradi odločitve prizivnega sveta v primeru Gotovine in Markača. Obenem je napovedal, da bo haaško tožilstvo ponudilo svoje dokaze o zločinih med in po Nevihto pravosodnim telesom v državah na območju bivše Jugoslavije z namenom izvajanja sodnih postopkov proti odgovornim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.