Hrvati: to je slovensko maščevanje

Foto: Epa Hrvaška zastava
Hrvaški tovornjakarji od 1. junija ne smejo več uporabljati 17 mejnih prehodov s Slovenijo, ampak morajo na mednarodne mejne prehode.
Oglej si celoten članek

Slovensko ministrstvo za infrastrukturo je tako odločitev sprejelo, da bi razbremenilo lokalne ceste, prepoved pa velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol. Izjema so prevozniki iz županij, ki mejijo na Slovenijo.

"Nekateri morajo zdaj prevoziti sto kilometrov, da pridejo čez mejo," je za HRT dejal Marijan Banelli, akreditirani lobist za promet pri EU. Pravi, da problem nista slovenska ali hrvaška policija, ki novo ureditev nadzirata, ampak da je preprosto preveč prometa.

Banelli trdi, da je zaprtje sedemnajstih mejnih prehodov za tovornjake odgovor na hrvaško prepoved uporabe mejnega prehoda, prek katerega so so slovenski tovornjakarji krajšali pot na Madžarsko.

"Oni so takoj zaprli 17 mejnih prehodov, ker jih pač lahko. Kdo je kriv? Ne bi se ukvarjal s tem, povzroča pa to ogromno škodo hrvaškemu gospodarstvu, kdo jo bo povrnil?" se sprašuje Banelli.

Minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je prevoznikom obljubil, da bo Slovenijo zaprosil, da hrvaškim tovornjakarjem dovoli uporabo tudi teh cest in mejnih prehodov. 

Za tranzitni tovorni promet so od sobote na primer zaprte ceste Jelšane - Postojna in Starod - Kozina, izjema so tovornjaki, ki so namenjeni v Kvarner, Liko ali Gorski Kotar. Vsi tovornjaki, ki so namenjeni proti celinskemu delu Hrvaške, Bosni, Srbiji, Romuniji in podobno, bodo morali po novem po avtocesti mimo Ljubljane proti Obrežju. Slovensko ministrstvo za infrastrukruto je v dopisu o uvedbi novega režima poudarilo, da je pot po avtocesti mimo Ljubljane varnejša in celo hitrejša ter le dva kilometra daljša (primerjali so pot od Kozine do Zagreba). 

Za tranzitni tovorni promet so po novem zaprti tudi mejni prehodi Središče ob Dravi, Zavrč, Bistrica ob Sotli in Dobovec. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 16:09 9. Junij 2019.

    Zakaj pa ne grrdo ma avtocesto Jelsane Postojna ali Rupa Kozina ? Aja saj res Slovenija jih je pozabila zgraditi...ojoj.

  • 20:43 4. Junij 2019.

    [ Hrvaški tovornjakarji od 1. junija ne smejo več uporabljati 17 mejnih prehodov s Slovenijo, ampak morajo na mednarodne mejne …

  • 16:56 4. Junij 2019.

    Naj pogledajo malo nazaj,ko so brez razloga zaprli oba mejna prehoda (Jelšane in Starod) za ADR in je bivši Transport …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.