Svet
19403 ogledov

Hrvati: to je slovensko maščevanje

Hrvaška zastava Epa
Hrvaški tovornjakarji od 1. junija ne smejo več uporabljati 17 mejnih prehodov s Slovenijo, ampak morajo na mednarodne mejne prehode.

Slovensko ministrstvo za infrastrukturo je tako odločitev sprejelo, da bi razbremenilo lokalne ceste, prepoved pa velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol. Izjema so prevozniki iz županij, ki mejijo na Slovenijo.

"Nekateri morajo zdaj prevoziti sto kilometrov, da pridejo čez mejo," je za HRT dejal Marijan Banelli, akreditirani lobist za promet pri EU. Pravi, da problem nista slovenska ali hrvaška policija, ki novo ureditev nadzirata, ampak da je preprosto preveč prometa.

Banelli trdi, da je zaprtje sedemnajstih mejnih prehodov za tovornjake odgovor na hrvaško prepoved uporabe mejnega prehoda, prek katerega so so slovenski tovornjakarji krajšali pot na Madžarsko.

"Oni so takoj zaprli 17 mejnih prehodov, ker jih pač lahko. Kdo je kriv? Ne bi se ukvarjal s tem, povzroča pa to ogromno škodo hrvaškemu gospodarstvu, kdo jo bo povrnil?" se sprašuje Banelli.

Minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je prevoznikom obljubil, da bo Slovenijo zaprosil, da hrvaškim tovornjakarjem dovoli uporabo tudi teh cest in mejnih prehodov. 

Za tranzitni tovorni promet so od sobote na primer zaprte ceste Jelšane - Postojna in Starod - Kozina, izjema so tovornjaki, ki so namenjeni v Kvarner, Liko ali Gorski Kotar. Vsi tovornjaki, ki so namenjeni proti celinskemu delu Hrvaške, Bosni, Srbiji, Romuniji in podobno, bodo morali po novem po avtocesti mimo Ljubljane proti Obrežju. Slovensko ministrstvo za infrastrukruto je v dopisu o uvedbi novega režima poudarilo, da je pot po avtocesti mimo Ljubljane varnejša in celo hitrejša ter le dva kilometra daljša (primerjali so pot od Kozine do Zagreba). 

Za tranzitni tovorni promet so po novem zaprti tudi mejni prehodi Središče ob Dravi, Zavrč, Bistrica ob Sotli in Dobovec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Laznivi 16:09 09.junij 2019.

    Zakaj pa ne grrdo ma avtocesto Jelsane Postojna ali Rupa Kozina ? Aja saj res Slovenija jih je pozabila zgraditi...ojoj.

  • Zohan 20:43 04.junij 2019.

    [ Hrvaški tovornjakarji od 1. junija ne smejo več uporabljati 17 mejnih prehodov s Slovenijo, ampak morajo na mednarodne mejne prehode. ] Končno ukrep, ki je začetek urejanja za cestni tovorni promet. Drugi prepotreben ukrep pa bi bil, prepoved prehitevanja ...prikaži več na AC za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol.

  • sam50 16:56 04.junij 2019.

    Naj pogledajo malo nazaj,ko so brez razloga zaprli oba mejna prehoda (Jelšane in Starod) za ADR in je bivši Transport iz Ilirske Bistrice moral čez Obrežje s 30-50 cisternami dnevno,čeprav jih je bila polovica iz reške rafinerije namenjena na goriško,kras ...prikaži večs in slo. istro- tedaj je bilo za hrčke vse v najlepšem redu.