Hrvatje v Slovenijo le s kartoni

Foto: Žurnal24 main Potni listi bodo odveč.
Hrvaški državljani bodo v Slovenijo, Italijo in na Madžarsko po širitvi schengenskega prostora vstopali brez potnega lista.
Oglej si celoten članek

Hrvaška vlada je danes po predlogu EU sprejela sklep, da bodo lahko hrvaški državljani v Slovenijo, Italijo in na Madžarsko tudi po širitvi schengenskega prostora vstopali z osebnimi izkaznicami.

Namesto potnega lista bodo morali imeti s seboj posebne kartone z osebnimi podatki, katerih namen bo dokazovanje za vstop in bivanje v omenjenih državah. Kartone jim bodo brezplačno dali obmejni policisti pred vsakim prehodom meje s Slovenijo, Italijo in Madžarsko, za preostale države EU pa bodo tako kot doslej potrebovali potne liste.

Odločitev o posebnem režimu za hrvaške državljane pri vstopanju v sosednje članice EU je moč sprejeti zaradi obstoječih dvostranskih sporazumov o prehajanju meje z osebnimi izkaznicami. Diplomati so dodali, da je Hrvaška že več let na "belem seznamu" EU, kar pomeni, da hrvaški državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v EU. Hrvaška tudi ni nevarna kot izhodišče za nezaželene migracije ali terorizem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.