Svet
8 ogledov

Hrvatje v Slovenijo le s kartoni

Potni listi bodo odveč. Žurnal24 main Tudi novi minister Poklukar izpostavlja, da eden večjih izzivov ministrstva ostajajo migracije.
Hrvaški državljani bodo v Slovenijo, Italijo in na Madžarsko po širitvi schengenskega prostora vstopali brez potnega lista.

Hrvaška vlada je danes po predlogu EU sprejela sklep, da bodo lahko hrvaški državljani v Slovenijo, Italijo in na Madžarsko tudi po širitvi schengenskega prostora vstopali z osebnimi izkaznicami.

Namesto potnega lista bodo morali imeti s seboj posebne kartone z osebnimi podatki, katerih namen bo dokazovanje za vstop in bivanje v omenjenih državah. Kartone jim bodo brezplačno dali obmejni policisti pred vsakim prehodom meje s Slovenijo, Italijo in Madžarsko, za preostale države EU pa bodo tako kot doslej potrebovali potne liste.

Odločitev o posebnem režimu za hrvaške državljane pri vstopanju v sosednje članice EU je moč sprejeti zaradi obstoječih dvostranskih sporazumov o prehajanju meje z osebnimi izkaznicami. Diplomati so dodali, da je Hrvaška že več let na "belem seznamu" EU, kar pomeni, da hrvaški državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v EU. Hrvaška tudi ni nevarna kot izhodišče za nezaželene migracije ali terorizem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.