Hujši kot Katrina

Foto: Žurnal24 Satelitski posnetek Alexa izpred štirih dni, ko je bil še tropska nevihta. (Foto
Tropska nevita Alex je prerasla v prvi letošnji orkan. Naftni gigant BP prisiljen zaustaviti čiščenje razlite nafte.
Oglej si celoten članek
72. dan
Velike količine nafte iz uničene vrtine v Mehiškem zalivu uhajajo že 72. dan. Posledice že čuti ribiška industrija, turizem in ostalo tamkajšnje gospodarstvo, ogromna pa je tudi škoda v naravi. Po ocenah ameriške vlade vsak dan izteče v morje med 35 tisoč in 60 tisoč sodčkov nafte.

''Dovolj mi je. Naftni madeži sežejo že do cest, vsak čas bodo v naših domovih. To je orkan kot Katrina, vendar še hujši,'' se huduje Američanka Kelly Mills. Zaradi močnih vetrov, visokih valov, na poti je tudi močno deževje, ki ga bo s seboj prinesel orkan Alex, so bili delavci naftnega giganta BP prisiljeni ustaviti čiščenje vsak dan večjega naftnega madeža v Mehiškem zalivu. Zaradi orkana bo na obalo prišlo še več nafte.

Alex je za zdaj orkan prve stopnje, vetrovi pihajo s hitrostjo okoli 120 km/h.

Evakuirali ploščadi
Alex ne bo udaril neposredno nad Mehiškim zalivom, vendar pa je nekaj naftnih družb že evakuiralo zaposlene z naftnih ploščadi. Najhuje naj bi bilo na meji Mehike in Teksasa, tamkajšnji prebivalci so že v pripravljenosti.

Alex je že zahteval smrtne žrtve, ko je bil še tropska nevihta. Zaradi obilnega deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi česar je v Nikaragvi, Gvatemali in Salvadorju umrlo najmanj deset ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.