Svet
19 ogledov

Hujši kot Katrina

Satelitski posnetek Alexa izpred štirih dni, ko je bil še tropska nevihta. (Foto Žurnal24 main
Tropska nevita Alex je prerasla v prvi letošnji orkan. Naftni gigant BP prisiljen zaustaviti čiščenje razlite nafte.
72. dan
Velike količine nafte iz uničene vrtine v Mehiškem zalivu uhajajo že 72. dan. Posledice že čuti ribiška industrija, turizem in ostalo tamkajšnje gospodarstvo, ogromna pa je tudi škoda v naravi. Po ocenah ameriške vlade vsak dan izteče v morje med 35 tisoč in 60 tisoč sodčkov nafte.

''Dovolj mi je. Naftni madeži sežejo že do cest, vsak čas bodo v naših domovih. To je orkan kot Katrina, vendar še hujši,'' se huduje Američanka Kelly Mills. Zaradi močnih vetrov, visokih valov, na poti je tudi močno deževje, ki ga bo s seboj prinesel orkan Alex, so bili delavci naftnega giganta BP prisiljeni ustaviti čiščenje vsak dan večjega naftnega madeža v Mehiškem zalivu. Zaradi orkana bo na obalo prišlo še več nafte.

Alex je za zdaj orkan prve stopnje, vetrovi pihajo s hitrostjo okoli 120 km/h.

Evakuirali ploščadi
Alex ne bo udaril neposredno nad Mehiškim zalivom, vendar pa je nekaj naftnih družb že evakuiralo zaposlene z naftnih ploščadi. Najhuje naj bi bilo na meji Mehike in Teksasa, tamkajšnji prebivalci so že v pripravljenosti.

Alex je že zahteval smrtne žrtve, ko je bil še tropska nevihta. Zaradi obilnega deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi česar je v Nikaragvi, Gvatemali in Salvadorju umrlo najmanj deset ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.