Ikea naj bi policiji plačala za osebne podatke

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Domnevni nezakonit dostop do policijskih datotek nekaterih zaposlenih in strank naj bi Ikei olajšal odločitve o odpuščanjih in reševanju sporov s strankami.
Oglej si celoten članek

Švedski pohištveni velikan Ikea je domnevno plačal policiji za nezakonit dostop do policijskih datotek svojih zaposlenih in strank, trdi francoski tednik Le Canard Enchaine. Objavil je, kot trdi, e-pošto Ikeinih menedžerjev, ki so prosili policijo za kakih dvesto informacij o kazenski evidenci posameznikov in registracijskih podatkih njihovih vozil.

"Izvedli bomo celovito preiskavo in izvedeli, kaj se je zgodilo, če se sploh kaj je. Vendar poudarjamo, da naša lastna preiskava nikakor ne pomeni potrditve, da je do teh dejanj prišlo," zagotavlja Ikein tiskovni predstavnik, ki navedb navedb ni ne potrdil ne zanikal.

En podatek naj bi Ikeo stal 80 evrov

Časopis sicer poroča, da je policija Ikei ponudila dostop za 80 evrov za informacijo. Pridobljene informacije naj bi pomagale pri odločitvah, ali naj določene zaposlene odpustijo, pa tudi pri reševanju nesoglasij z nekaterimi strankami.

Poročilo iz leta 2008 v tako imenovani policijski bazi STIC navaja, da je le 17 odstotkov vseh dokumentov o posameznikih točnih. Vsak nezakonit dostop do datotek se sicer kaznuje z globo do 300 tisoč evrov in do petimi leti zapora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.