Svet
9 ogledov

Ikea naj bi policiji plačala za osebne podatke

Iz švedskega pohištvenega koncerna Ikea so sporočili, da zaradi niza napadov ne Žurnal24 main
Domnevni nezakonit dostop do policijskih datotek nekaterih zaposlenih in strank naj bi Ikei olajšal odločitve o odpuščanjih in reševanju sporov s strankami.

Švedski pohištveni velikan Ikea je domnevno plačal policiji za nezakonit dostop do policijskih datotek svojih zaposlenih in strank, trdi francoski tednik Le Canard Enchaine. Objavil je, kot trdi, e-pošto Ikeinih menedžerjev, ki so prosili policijo za kakih dvesto informacij o kazenski evidenci posameznikov in registracijskih podatkih njihovih vozil.

"Izvedli bomo celovito preiskavo in izvedeli, kaj se je zgodilo, če se sploh kaj je. Vendar poudarjamo, da naša lastna preiskava nikakor ne pomeni potrditve, da je do teh dejanj prišlo," zagotavlja Ikein tiskovni predstavnik, ki navedb navedb ni ne potrdil ne zanikal.

En podatek naj bi Ikeo stal 80 evrov

Časopis sicer poroča, da je policija Ikei ponudila dostop za 80 evrov za informacijo. Pridobljene informacije naj bi pomagale pri odločitvah, ali naj določene zaposlene odpustijo, pa tudi pri reševanju nesoglasij z nekaterimi strankami.

Poročilo iz leta 2008 v tako imenovani policijski bazi STIC navaja, da je le 17 odstotkov vseh dokumentov o posameznikih točnih. Vsak nezakonit dostop do datotek se sicer kaznuje z globo do 300 tisoč evrov in do petimi leti zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.