Svet
18 ogledov

Ikea naj plača, drugače bo počilo

Iz švedskega pohištvenega koncerna Ikea so sporočili, da zaradi niza napadov ne Žurnal24 main
Švedska prodajna veriga Ikea je priznala, da jo izsiljujejo. Če ne bodo plačali zahtevane vsote denarja, naj bi prišlo do novih eksplozij.

V podjetju so prejeli pismo, v katerem neznanci od njih zahtevajo plačilo šestih milijonov evrov, v nasprotnem primeru bodo v Ikejine trgovine po Evropi nastavili bombe. Podjetje sodeluje s policijo, preiskava pa poteka v več državah. Več podrobnosti niso želeli izdati.

V okviru preiskave je policija objavila posnetek nadzornih kamer, ki bi lahko pomagal pri identificiranju izsiljevalcev. Na posnetku je temnolasi moški, star med 35 in 45 let, ki so ga posnele nadzorne kamere v Ikejinih trgovinah v nizozemskem Eindhovnu in belgijskem Gentu.

Policija sicer domneva, da za napadi stoji kriminalna združba. Francoski mediji navajajo, da naj bi šlo za neko poljsko skupino. Po besedah Ikejine tiskovne predstavnice grožnje niso uperjene proti posamezni državi, ampak proti podjetju. Rok za plačilo se je iztekel v petek, ali je podjetje plačalo, ni znano. So pa sporočili, da so v vseh evropskih poslovalnicah poostrili varnost.

Niz eksplozij

Od konca maja je v petih Ikejinih poslovalnicah eksplodiralo več naprav. Konec maja so v trgovinah v Gentu, Eindhovnu in francoskem Lillu eksplodirala manjša pirotehnična sredstva, skrita v budilke, ki niso povzročila škode. V junijski eksploziji v Dresdnu sta bili ranjeni dve osebi. V začetku tega meseca so eksplozivno napravo odkrili tudi v praški poslovalnici, a so jo še pravočasno odstranili.

Komentarjev 1
  • kikomiko 16:15 21.september 2011.

    Pravilno! Do zdaj je IKEA izsiljevala in izkoriščala , zdaj je čas da jo drugi