Inflacija v Nemčiji dosegla 28-letni vrh

Foto: Profimedia
Rast cen poganja dražja energija.
Oglej si celoten članek

Stopnja inflacije v Nemčiji je oktobra na letni ravni znašala 4,5 odstotka, kar je največ po letu 1993, kažejo prve ocene nemškega statističnega urada Destatis. Rast cen četrti mesec zapored poganja dražja energija, ki se je oktobra podražila za 18,6 odstotka.

Septembra je bila inflacija v največjem evropskem gospodarstvu 4,1-odstotna. Takrat je tudi prvič po decembru 1993, ko je znašala 4,3 odstotka, presegla mejo štirih odstotkov.

Za visoko rast inflacije od julija dalje na uradu vidijo več razlogov, med njimi lansko začasno znižanje davka na dodano vrednost (DDV). Redne cene spet veljajo od januarja letos, zaradi česar se blago in storitve dražijo.

Nemška vlada pričakuje, da bo inflacija letos znašala tri odstotke, nato pa se bo v naslednjih letih znižala. Napovedana raven v letošnjem letu bi bila najvišja po letu 1993, ko je inflacija znašala 4,5 odstotka, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po napovedih nemške vlade se bo inflacija v letu 2022 znižala na 2,2 odstotka, v letu 2023 pa na 1,7 odstotka.

Svarila Napoved podražitev pred božičem Kritično stanje Alarm v Nemčiji, ki se sliši v Slovenijo

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:28 28. Oktober 2021.

    Ja,pametne države oziroma njihova pametna vodstva v tej situaciji prikažejo stanje v državi precej pod realnim,da bodo lahko čimveč iztržili …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.