Svet
1528 ogledov

Inflacija v Nemčiji dosegla 28-letni vrh

Denar, evri
Rast cen poganja dražja energija.

Stopnja inflacije v Nemčiji je oktobra na letni ravni znašala 4,5 odstotka, kar je največ po letu 1993, kažejo prve ocene nemškega statističnega urada Destatis. Rast cen četrti mesec zapored poganja dražja energija, ki se je oktobra podražila za 18,6 odstotka.

Septembra je bila inflacija v največjem evropskem gospodarstvu 4,1-odstotna. Takrat je tudi prvič po decembru 1993, ko je znašala 4,3 odstotka, presegla mejo štirih odstotkov.

Za visoko rast inflacije od julija dalje na uradu vidijo več razlogov, med njimi lansko začasno znižanje davka na dodano vrednost (DDV). Redne cene spet veljajo od januarja letos, zaradi česar se blago in storitve dražijo.

Nemška vlada pričakuje, da bo inflacija letos znašala tri odstotke, nato pa se bo v naslednjih letih znižala. Napovedana raven v letošnjem letu bi bila najvišja po letu 1993, ko je inflacija znašala 4,5 odstotka, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po napovedih nemške vlade se bo inflacija v letu 2022 znižala na 2,2 odstotka, v letu 2023 pa na 1,7 odstotka.

Denar, evri Svarila Svet Napoved podražitev pred božičem Tovarna avtomobilov proizvodnja roboti Kritično stanje Avto Alarm v Nemčiji, ki se sliši v Slovenijo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • sam1 17:28 28.oktober 2021.

    Ja,pametne države oziroma njihova pametna vodstva v tej situaciji prikažejo stanje v državi precej pod realnim,da bodo lahko čimveč iztržili iz skupne malhe za okrevanje,le naši loleki se hvalijo,da je slovenija daleč pred vsemi po BDP-ju,čeprav narod nima niti za ...prikaži več položnice,pa za vse,kar bi lahko iztržili v naslednjem obdobju, se bomo obrisali pod nosom.....