Irak v Belorusijo pošilja letalo

Foto: Epa
Foto: Epa
Iraška vlada je sporočila, da za ta četrtek pripravlja prvi repatriacijski let za svoje državljane, ujete na območju ob poljsko-beloruski meji. Repatriacija bo sicer prostovoljna.
Oglej si celoten članek

"Za tiste, ki se želijo prostovoljno vrniti v domovino, bo Irak prvi let iz Belorusije organiziral 18. novembra," je ponoči za iraško televizijo povedal tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva Ahmed al Sahaf. Koliko ljudi točno se bo lahko v četrtek vkrcalo na let iz Minska v Bagdad, ni pojasnil. Je pa dejal, da so zaenkrat na meji zabeležili 571 iraških državljanov, ki so se pripravljeni "prostovoljno" vrniti domov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju ob meji Belorusije z državami Evropske unije je ujetih na tisoče migrantov, večinoma iz nemirnih bližnjevzhodnih držav, mnogi med njimi iz avtonomne iraške regije Kurdistan. Irak je že avgusta ustavil redno letalsko povezavo z Minskom, več kot teden dni sta že zaprti tudi beloruski diplomatski predstavništvi v Bagdadu in Erbilu, prestolnici Kurdistana. To je prihode Iračanov v Belorusijo zmanjšalo, a kot je pojasnil al Sahaf, številni še vedno prihajajo z letali iz držav, kot so Turčija, Združeni arabski emirati, Katar in Egipt.

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas bo predvidoma danes odpotoval v Bagdad na pogovore o migrantski krizi. Turčija je sicer v petek kor prva država po Iraku sporočila, da se je odločila državljanom Sirije, Iraka in Jemna prepovedati vkrcanja na letala za Belorusijo. Lete v Minsk je v soboto ustavil tudi zasebni sirski letalski prevoznik Cham Wings Airlines.

Zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožujejo hibridne vojne oziroma namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z EU. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno vzpodbujati in tudi organizirati prihode bližnjevzhodnih migrantov v svojo državo, ki jih po prihodu nato množično odvažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo.

Lukašenko pripravljen migrante z letali prepeljati v Nemčijo

Lukašenko je danes v izjavi dejal, da: "Aktivno delamo na tem, da bi prepričali ljudi, naj se vrnejo v domovino, vendar nihče ne želi nazaj". Po njegovih besedah beloruske oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečile kopičenje migranotv na meji z EU. Belorusija je pripravljena migrante s svojo letalsko družbo Belavia prepeljati v Nemčijo, če zanje Poljska ne bo zagotovila "humanitarnega koridorja". "Če bi bilo nujno, jih bomo z našimi letali poslali v München," je dejal. 

Lukašenko je dejal, da ne želijo, da bi migrantska kriza prerasla v konflikt, ki bi bil zanje popolnoma škodljiv, in Poljsko obtožil, da je ona tista, ki želi konflikt. "Naši novinarji in drugi pravilno sklepajo, da Poljska ta konflikt danes potrebuje. Notranjih težav, težav z Evropsko unijo je več kot dovolj," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:19 16. November 2021.

    300 beguncev v Belorusijo, enega nazaj...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.