Svet
794 ogledov

Irak v Belorusijo pošilja letalo

meja poljska belorusija Epa
Iraška vlada je sporočila, da za ta četrtek pripravlja prvi repatriacijski let za svoje državljane, ujete na območju ob poljsko-beloruski meji. Repatriacija bo sicer prostovoljna.

"Za tiste, ki se želijo prostovoljno vrniti v domovino, bo Irak prvi let iz Belorusije organiziral 18. novembra," je ponoči za iraško televizijo povedal tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva Ahmed al Sahaf. Koliko ljudi točno se bo lahko v četrtek vkrcalo na let iz Minska v Bagdad, ni pojasnil. Je pa dejal, da so zaenkrat na meji zabeležili 571 iraških državljanov, ki so se pripravljeni "prostovoljno" vrniti domov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju ob meji Belorusije z državami Evropske unije je ujetih na tisoče migrantov, večinoma iz nemirnih bližnjevzhodnih držav, mnogi med njimi iz avtonomne iraške regije Kurdistan. Irak je že avgusta ustavil redno letalsko povezavo z Minskom, več kot teden dni sta že zaprti tudi beloruski diplomatski predstavništvi v Bagdadu in Erbilu, prestolnici Kurdistana. To je prihode Iračanov v Belorusijo zmanjšalo, a kot je pojasnil al Sahaf, številni še vedno prihajajo z letali iz držav, kot so Turčija, Združeni arabski emirati, Katar in Egipt.

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas bo predvidoma danes odpotoval v Bagdad na pogovore o migrantski krizi. Turčija je sicer v petek kor prva država po Iraku sporočila, da se je odločila državljanom Sirije, Iraka in Jemna prepovedati vkrcanja na letala za Belorusijo. Lete v Minsk je v soboto ustavil tudi zasebni sirski letalski prevoznik Cham Wings Airlines.

Zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožujejo hibridne vojne oziroma namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z EU. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno vzpodbujati in tudi organizirati prihode bližnjevzhodnih migrantov v svojo državo, ki jih po prihodu nato množično odvažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo.

Lukašenko pripravljen migrante z letali prepeljati v Nemčijo

Lukašenko je danes v izjavi dejal, da: "Aktivno delamo na tem, da bi prepričali ljudi, naj se vrnejo v domovino, vendar nihče ne želi nazaj". Po njegovih besedah beloruske oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečile kopičenje migranotv na meji z EU. Belorusija je pripravljena migrante s svojo letalsko družbo Belavia prepeljati v Nemčijo, če zanje Poljska ne bo zagotovila "humanitarnega koridorja". "Če bi bilo nujno, jih bomo z našimi letali poslali v München," je dejal. 

Lukašenko je dejal, da ne želijo, da bi migrantska kriza prerasla v konflikt, ki bi bil zanje popolnoma škodljiv, in Poljsko obtožil, da je ona tista, ki želi konflikt. "Naši novinarji in drugi pravilno sklepajo, da Poljska ta konflikt danes potrebuje. Notranjih težav, težav z Evropsko unijo je več kot dovolj," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 10:19 16.november 2021.

    300 beguncev v Belorusijo, enega nazaj...