Iran začel z bogatenjem urana

Foto: EPA
Foto: EPA
Iran je pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) začel bogatiti uran v novem jedrskem objektu v Fordu, je danes sporočil iranski predstavnik pri IAEA Ali Ašgar Soltanieh.
Oglej si celoten članek

"Vse jedrske dejavnosti, predvsem bogatenje urana v Natancu in Fordu, nadzoruje Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je Ali Ašgar Soltanieh v arabskem jeziku izjavil v pogovoru za iransko televizijo Al Alam.

O odprtju obvestili v soboto

Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ferejdun Abasi Davani je v soboto sporočil skorajšnje odprtje jedrskega objekta v Fordu. Po njegovih navedbah naj bi tam obogatili uran s 3,5 do 4 odstotkov na 20 odstotkov. "Objekt v Fordu je tako kot tisti v Natancu zasnovan tako, da ga sovražnik ne more uničiti," je dodal.

Iran zagotavlja, da je uran, obogaten na 20 odstotkov, namenjen za izdelavo goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu. To je prvič, da je Teheran potrdil jedrske dejavnosti v Fordu.

Bogatenje urana je v središču spora med Iranom in mednarodno skupnostjo, ki se boji, da je iranski jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja, kar Teheran vztrajno zanika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:51 19. Februar 2012.

    bilderbergi?? kdo so??

  • 14:26 10. Januar 2012.

    ZDA ima v Izraelu že mogočno svojo vojsko z vsem orožjem vred. Pred vrati Irana čakajo letalonosilke v popolni bojni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.