Svet
9 ogledov

Iran začel z bogatenjem urana

Nuklearka Iran EPA
Iran je pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) začel bogatiti uran v novem jedrskem objektu v Fordu, je danes sporočil iranski predstavnik pri IAEA Ali Ašgar Soltanieh.

"Vse jedrske dejavnosti, predvsem bogatenje urana v Natancu in Fordu, nadzoruje Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je Ali Ašgar Soltanieh v arabskem jeziku izjavil v pogovoru za iransko televizijo Al Alam.

O odprtju obvestili v soboto

Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ferejdun Abasi Davani je v soboto sporočil skorajšnje odprtje jedrskega objekta v Fordu. Po njegovih navedbah naj bi tam obogatili uran s 3,5 do 4 odstotkov na 20 odstotkov. "Objekt v Fordu je tako kot tisti v Natancu zasnovan tako, da ga sovražnik ne more uničiti," je dodal.

Iran zagotavlja, da je uran, obogaten na 20 odstotkov, namenjen za izdelavo goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu. To je prvič, da je Teheran potrdil jedrske dejavnosti v Fordu.

Bogatenje urana je v središču spora med Iranom in mednarodno skupnostjo, ki se boji, da je iranski jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja, kar Teheran vztrajno zanika.

Komentarjev 2
  • privat 12:51 19.februar 2012.

    bilderbergi?? kdo so??

  • Trsten 14:26 10.januar 2012.

    ZDA ima v Izraelu že mogočno svojo vojsko z vsem orožjem vred. Pred vrati Irana čakajo letalonosilke v popolni bojni pripravlejnosti. Če ne bodo ZDA pričele z vojno bodo letos bankrotirale. Bilderbergi so neusmiljeni tudi do ZDA.