Irancem bodo vrnili milijone

Foto: Žurnal24 Dolg bo vrnjen do 13. novembra letos. (Foto: iStockphoto)
Velika Britanija bo Irancem vrnila 400 milijonov dolarjev posojila, ki si ga je izposodila že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.
Oglej si celoten članek

Iz britanskega obrambnega ministrstva so sporočili, da gre za dolg, ki izvira še iz časa režima šaha Reze Pahlavija. Takrat so Iranci Britancem posodili tanke in druga vojaška vozila.

Po islamski revoluciji leta 1979 pa so iranske oblasti pogodbo prekinile in od takrat naprej Britanci Irancem niso mogli vrniti denarja.

Po odločbi sodišča Mednarodnega združenja za trgovino, ki je na zahtevo Irana Veliko Britanijo pozvalo, da morajo poravnati dolg, so vse do danes potekala pogajanja z iranskimi oblasti.

Originalna pogodba je sicer vredna 650 milijonov dolarjev. Od 1500 tankov so Britanci takrat prejeli le 185 teh vozil in še 250 pomožnih bojnih vozil.

Oblasti v Veliki Britaniji zdaj čakajo na Irance, da jim posredujejo račun, na katerega jim bodo lahko nakazali denar. In četudi bi to že storili, bi se tudi pri tem zapletlo.

Zaradi sankcij proti Iranu se jim denar ne sme nakazati neposredno. Dolgovani znesek se bo tako prištel 976 milijonov funtov vrednemu iranskemu premoženju, ki ga je EU zamrznila na posebnem računu v Veliki Britaniji.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.