Svet
13 ogledov

Irancem bodo vrnili milijone

Dolg bo vrnjen do 13. novembra letos. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Velika Britanija bo Irancem vrnila 400 milijonov dolarjev posojila, ki si ga je izposodila že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Iz britanskega obrambnega ministrstva so sporočili, da gre za dolg, ki izvira še iz časa režima šaha Reze Pahlavija. Takrat so Iranci Britancem posodili tanke in druga vojaška vozila.

Po islamski revoluciji leta 1979 pa so iranske oblasti pogodbo prekinile in od takrat naprej Britanci Irancem niso mogli vrniti denarja.

Po odločbi sodišča Mednarodnega združenja za trgovino, ki je na zahtevo Irana Veliko Britanijo pozvalo, da morajo poravnati dolg, so vse do danes potekala pogajanja z iranskimi oblasti.

Originalna pogodba je sicer vredna 650 milijonov dolarjev. Od 1500 tankov so Britanci takrat prejeli le 185 teh vozil in še 250 pomožnih bojnih vozil.

Oblasti v Veliki Britaniji zdaj čakajo na Irance, da jim posredujejo račun, na katerega jim bodo lahko nakazali denar. In četudi bi to že storili, bi se tudi pri tem zapletlo.

Zaradi sankcij proti Iranu se jim denar ne sme nakazati neposredno. Dolgovani znesek se bo tako prištel 976 milijonov funtov vrednemu iranskemu premoženju, ki ga je EU zamrznila na posebnem računu v Veliki Britaniji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.