IS lovke tudi v Ameriki?

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriški preiskovalci nadaljujejo s preiskavo dogodkov v New Yorku in New Yerseyu. Prizadevajo si odgovoriti predvsem na vprašanje, ali je imel storilec po poreklu iz Afganistana pomočnike in ali se je radikaliziral v tujini.
Oglej si celoten članek

Tožilstvo ameriške zvezne države New Jersey je 28-letnega afganistanskega priseljenca Ahmada Khana Rahamija po aretaciji obtožilo poskusa umora petih policistov, zaradi česar ga lahko držijo za zapahi, isto tožilstvo pa skupaj z newyorškim in zveznim pripravlja zajetno obtožnico zaradi bombnih napadov, poroča STA.

Foto: Žurnal24 Ahmad Khan Rahami Kot smo že poročali, 28-letnika so aretirali po dramatičnem obračunu s policijo. Ubežnika je naznanil lastnik bara v soseski. Zazdelo se mu je, da je bradati moški, ki je spal nasproti vhoda v njegov bar, podoben osumljencu, katerega fotografija se je bliskovito širila med Američani. V streljanju sta bila poškodovana dva policista in osumljenec.

Preiskovalci medtem preiskujejo ozadje napadov; čeprav uradno niso potrdili še nobene informacije, je CNN, ki se sklicuje na vire visko v policiji, objavil, da je 28-letnik v zadnjih letih pogosto potoval v Afganistan in Pakistan, v slednji državi se je med letoma 2013 in 2014 zadrževal več mesecev.

New York Times je objavil, da za zdaj preiskovalci ne razpolagajo z dokazi, da je Rahami prestal vojaško usposabljanje v tujini, vendar da FBI še naprej preiskuje, ali so bile njegova dejanja diktirana s strani Islamske države ali storjena pod vplivom katere druge teroristične organizacije.

Predstavniki Islamske države 28-letnega Rahamija sicer navajajo kot "vojščaka IS".

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.